Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Systém mliečnych kvót platný v Európskej únii sa ukončí 31. marca 2015

Lisovacia vaňa pre salámový syr, ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Prvýkrát bol zavedený v roku 1984 v čase, keď výroba EÚ vysoko prevyšovala dopyt. O dátume ukončenia kvót sa začalo rozhodovať od roku 2003.

Brusel 26. marca (TASR) - Systém mliečnych kvót platný v Európskej únii sa ukončí 31. marca 2015. Prvýkrát bol zavedený v roku 1984 v čase, keď výroba EÚ vysoko prevyšovala dopyt. O dátume ukončenia kvót sa začalo rozhodovať od roku 2003.

Zavedenie kvót bolo vtedy jedným z krokov prijatých na prekonanie štrukturálnych prebytkov. Nasledujúce reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP) zvýšili trhovú orientáciu sektora a poskytli rôzne ďalšie cielenejšie nástroje na podporu výrobcov v zraniteľných oblastiach, ako sú horské oblasti, kde sú výrobné náklady vyššie.

O dátume ukončenia kvót sa prvýkrát rozhodlo v roku 2003, aby výrobcovia z EÚ mohli pružnejšie reagovať na rastúci dopyt na svetových trhoch. Rozhodnutie bolo opätovne potvrdené v roku 2008 rôznymi opatreniami zameranými na dosiahnutie "mäkkého pristátia".

Aj s kvótami sa vývoz mliečnych výrobkov EÚ za posledných päť rokov zvýšil v objeme o 45 % a v hodnote o 95 %. Podľa trhových prognóz je možnosť ďalšieho rastu aj naďalej veľmi vysoká – najmä v prípade výrobkov s pridanou hodnotou, akými sú syry, ale aj v prípade zložiek potravín používaných v nutričných a dietetických výrobkoch a výrobkoch určených pre športovcov.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že ukončenie systému mliečnych kvót je pre EÚ výzvou a zároveň aj príležitosťou.

"Výzvou preto, že celá generácia poľnohospodárov v sektore mlieka si bude musieť zvyknúť na nové podmienky, ktoré so sebou prinesie kolísanie cien. Je však aj príležitosťou pre rast a zamestnanosť. Ak sa sektor mlieka viac zameria na výrobky s pridanou hodnotou, ako aj na zložky 'funkčných' potravín, môže sa stať hybnou silou pre ekonomiku EÚ," skonštatoval Hogan.

Podľa komisára existujú zraniteľnejšie oblasti, pre ktoré ukončenie systému mliečnych kvót od 1. apríla môže predstavovať hrozbu, tieto sektory však môžu ťažiť zo širokej palety opatrení na rozvoj vidieka podľa zásady subsidiarity.