Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Szijjártó sa stretol so Šefčovičom, hovoril aj o Južnom prúde

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

Šéf maďarskej diplomacie povedal, že Maďarsko chce, aby Európska komisia dala najavo, aký projekt energetickej bezpečnosti namiesto Južného prúdu vie podporiť.

Budapešť/Brusel 20. januára (TASR) - Výpadok projektu plynovodu Južný prúd spôsobuje vážne problémy regiónu strednej Európy. Podotkol to dnes v Bruseli maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na schôdzke s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie povedal, že Maďarsko chce, aby Európska komisia dala najavo, aký projekt energetickej bezpečnosti namiesto Južného prúdu vie podporiť.

Na schôdzke zaznelo, že Šefčovič sa s predstaviteľmi krajín, ktorých sa zrušenie projektu Južný prúd týka, stretne 9. februára v Sofii.

Maďarský minister vyjadril pripravenosť Maďarska na účasti príslušných energetických projektov, pričom poznamenal, že maďarská infraštruktúra, kapacity plynojemov a potrebné prepojenia sietí sú už pripravené. Zdôraznil však, že Rumunsko a Chorvátsko ešte neupravili svoje plynovody tak, aby v nich bolo možné obrátiť smer tranzitu plynu.

Ruský prezident Vladimír Putin 1. decembra oznámil, že Rusko projekt South Stream (Južný prúd) už nebude podporovať z dôvodu "nepriateľského postoju" únie. Kremeľ mal výhrady voči EÚ hlavne v prípade Bulharska, ktoré na žiadosť Bruselu pozastavilo výstavbu plynovodu realizovaného ruskou stranou.

Šefčovič v mene EÚ na druhý deň po oznámení Ruska o pozastavení projektu South Stream oznámil, že pre úniu bolo dôležité, aby tento projekt bol v absolútnom súlade s legislatívou EÚ.

Práce na plynovode South Stream sa začali v decembri 2012. Cieľom 3600 km dlhej trasy, ktorá obchádzala Ukrajinu, bolo prepojiť náleziská v Rusku cez územie Bulharska, Srbska, Maďarska a Slovinska s ďalšími krajinami Európy. Predpokladaná kapacita plynovodu bola 63 miliárd metrov kubických metrov plynu ročne.