Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Szijjártó so šéfom kazašskej diplomacie rokoval o vzájomnej spolupráci

Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó (vpravo) a minister zahraničných vecí Kazachstanu Murat Nurtleu (vľavo) si podávajú ruky pri podpise medzivládnej dohody o spolupráci v rámci stretnutia v Budapešti, Maďarsko, utorok 21. novembra. 2023. Foto: TASR/AP

Szijjártó hovoril aj o dôležitosti energetickej bezpečnosti a diverzifikácie.

Budapešť 21. novembra (TASR) - Maďarsko profituje z úspešnej spolupráce s Kazachstanom v oblasti energetickej bezpečnosti i zahraničného obchodu, vyhlásil v utorok v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s podpredsedom kazašskej vlády a ministrom zahraničných vecí Muratom Nurtleuom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Spolupráca Maďarska s Kazachstanom priniesla podľa Szijjártóa výsledky v najdôležitejších oblastiach. "Bilaterálny obchodný obrat tento rok stúpol o 69 percent, takže jeho hodnota už v septembri presiahla 500 miliónov dolárov (457 miliónov eur)," spresnil.

Veľký význam má podľa maďarského ministra aj skutočnosť, že maďarské firmy dostali investičnú príležitosť vo výške približne 250 miliónov eur v rozvoji obnoviteľnej energie Kazachstanu a že zelený prechod viacerých obcí a miest budú riadiť maďarské firmy.

Szijjártó hovoril aj o dôležitosti energetickej bezpečnosti a diverzifikácie. "Nechceme nahrádzať naše existujúce a spoľahlivé zdroje energie, ale chceme mať prístup k viacerým zdrojom energie súčasne," podčiarkol šéf maďarskej diplomacie.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)