Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

T. Breton: Apple musí v EÚ sprístupniť svoje produkty konkurencii

Na snímke generálny riaditeľ americkej spoločnosti Apple Tim Cook. Foto: TASR/AP

Či už ide o elektronickú peňaženku, prehliadače alebo obchody s aplikáciami, spotrebitelia používajúci iPhone by mali mať možnosť využívať konkurenčné služby od rôznych poskytovateľov.

Brusel 26. septembra (TASR) – Spoločnosť Apple musí sprístupniť svoje produkty konkurencii, aby splnila sprísnené pravidlá pre podnikanie technologických gigantov v Európskej únii (EÚ). Uviedol to v utorok európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton po stretnutí s generálnym riaditeľom americkej spoločnosti Timom Cookom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Začiatkom tohto mesiaca Európska komisia (EK) predstavila zoznam digitálnych gigantov, vrátane výrobcu iPhonov Apple, ktorí budú podľa nového zákona o digitálnych trhoch (DMA) v EÚ čeliť prísnym obmedzeniam. Medzi ďalšie firmy na zozname patrí majiteľ Facebooku Meta alebo materská spoločnosť aplikácie TikTok ByteDance.

"Úlohou spoločnosti Apple a ďalších veľkých technologických spoločností v rámci DMA je otvoriť svoje brány konkurencii," uviedol vo vyhlásení Breton. "Či už ide o elektronickú peňaženku, prehliadače alebo obchody s aplikáciami, spotrebitelia používajúci iPhone by mali mať možnosť využívať konkurenčné služby od rôznych poskytovateľov," dodal.

Cook sa v Bruseli stretol s Bretonom a úradujúcim komisárom pre hospodársku súťaž Didierom Reyndersom. Breton označil rozhovory s Cookom za konštruktívne. Spoločnosť Apple sa k jeho návšteve bližšie nevyjadrila.

EK už vyhrala boj s Apple, keď prinútila spoločnosť, aby tento mesiac uviedla na trh nový produktový rad iPhonov s univerzálnou nabíjačkou. Brusel trvá na tom, že všetky mobilné telefóny a iné podobné zariadenia musia byť od konca budúceho roka kompatibilné s nabíjacími káblami USB-C.