Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

T. Malatinský chce naštartovať záujem firiem o investície do inovácií

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nielen rezortu hospodárstva by však v oblasti inovácií mohli pomôcť aj dve nové odborné publikácie, ktoré dnes minister Malatinský pokrstil.

Bratislava 19. mája (TASR) – Podnikateľský sektor by sa mal viac spolupodieľať na investovaní do inovácií. Myslí si to minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD). Kým v zahraničí vynakladajú podnikatelia dve tretiny výdavkov na výskum a vývoj, na Slovensku je pomer opačný. Tri pätiny týchto výdavkov tvoria verejné zdroje.

"Chýba u nás návyk, chýba skúsenosť. Toto musíme odstrániť," vyhlásil dnes minister. Štát má podľa jeho slov isté možnosti na takéto investície, ale sú malé. "Každý stále naťahuje ruku, ale tie prostriedky nie sú," doplnil.

Inovácie sú pritom témou, ktorou sa ministerstvo hospodárstva podľa Malatinského zaoberá. Veľmi dobrý predpoklad na napredovanie v tejto oblasti vidí najmä v IT sektore či automobilovom priemysle. Mnohé automobilky, ktoré pôsobia na Slovensku, sú vo svojich koncernoch hodnotené ako jedny z najlepších. "A do toho prispievajú dnes už aj slovenskí inovátori," opísal minister. Zároveň sa veľmi dobre podľa jeho slov darí aj strojárskym firmám.

Nielen rezortu hospodárstva by však v oblasti inovácií mohli pomôcť aj dve nové odborné publikácie, ktoré dnes minister Malatinský pokrstil. Nesú názvy Inovatívne Slovensko – východiská a výzvy a Možnosti rozvoja kreatívneho priemyslu. Pripravila ich príspevková organizácia ministerstva hospodárstva – Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci s odborníkmi z tohto sektora.

Obidve knihy by mali prispieť k otvorenej diskusii o skutočných problémoch pri uplatňovaní inovácií v priemysle a mali by naštartovať intenzívnejšiu spoluprácu medzi zainteresovanými rezortmi.