Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

T. MALATINSKÝ: Vláda podporuje jadrovú energetiku i obnoviteľné zdroje

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vlani sa na Slovensku podieľala jadrová energia na výrobe elektrickej energie 55 %, pričom pokrývala 53 % spotreby SR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Slovenská vláda počíta so zvyšovaním podielu jadrovej energie a obnoviteľných zdrojov pri výrobe elektrickej energie na Slovensku.

K rozšíreniu výroby jadrovej energie by malo dôjsť dobudovaním 3. a 4. bloku v Mochovciach, ako aj vybudovaním nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach. Jeho spustenie do prevádzky však bude možné prinajlepšom v roku 2025.

"Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení hlási k tomuto novému zdroju," povedal dnes v Bratislave na medzinárodnej konferencii Bezpečná dodávka energie SES 2012 minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Ako dodal, vlani sa na Slovensku podieľala jadrová energia na výrobe elektrickej energie 55 %, pričom pokrývala 53 % spotreby SR.

Podľa neho vláda takisto podporuje diverzifikáciu energetických zdrojov, nakoľko súvisí aj so stratégiou energetickej bezpečnosti krajiny. Ako výhodnú a čoraz viac potrebnú investíciu v tejto súvislosti Malatinský označil projekt prečerpávacej elektrárne Ipeľ.

"Každopádne tento projekt považujeme za výhodný a práve aj nasadzovaním nových jadrových zdrojov a nových obnoviteľných zdrojov bude jeho potreba rásť," skonštatoval Malatinský. Ako dodal, ide o ekonomicky náročný projekt a v súčasnosti ostáva hlavnou otázkou, aký investor sa s ním dokáže vyrovnať.