Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po tabaku zavedie Maďarsko štátny monopol predaja aj na alkohol

Na snímke Národná predajňa tabaku v severomaďarskom Komárome. FOTO TASR/Ladislav Vallach

Podľa servera z informácií pochádzajúcich z vládnych zdrojov vyplýva, že o realizácii koncepcie predaja alkoholu sa už začali rokovania s účastníkmi trhu.

Budapešť 4. septembra (TASR) - Po tabaku zavedie Maďarsko štátny monopol aj na predaj alkoholu, píše dnes ekonomický spravodajský server Napigazdaság.hu a dodáva, že alkohol by mal byť od budúceho roka v predaji v Maďarsku iba v predajniach disponujúcich štátnym povolením.

Internetové vydanie denníka Népszabadság, odvolávajúc sa na komunikačný odbor úradu vlády, neskôr informovalo, že kabinet o takomto návrhu nerokoval a nemá takúto záležitosť ani na programe ďalších rokovaní.

Podľa servera z informácií pochádzajúcich z vládnych zdrojov vyplýva, že o realizácii koncepcie predaja alkoholu sa už začali rokovania s účastníkmi trhu. Plán bude podobný ako v prípade tabakových výrobkov - podmienky predaja alkoholu bude určovať príslušný zákon.

Maďari vlani spotrebovali v priemere na osobu 13 litrov čistého alkoholu, ktorý predávalo 40 až 50 veľkoobchodov a výrobcovia, od ktorých nakupovalo 30.000 maloobchodných jednotiek a do 80.000 reštauračných zariadení.

V supermarketoch už roky nepredávajú alkohol v Austrálii, na Novom Zélande, či v Kanade, tam možno kúpiť alkoholické nápoje iba v špecializovaných predajniach. V Európy sprísnili podmienky predaja alkoholu najmä v Škandinávii, píše Napigazdaság.hu.

Zavedeniu štátneho monopolu chcú zabrániť maďarskí socialisti

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) urobí všetko v záujme toho, aby sa "šialený nápad" o zavedení štátneho monopolu na predaj alkoholu nemohol uskutočniť. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre MTI poskytol zástupca predsedu parlamentnej frakcie socialistov Zoltán Lukács.

MSZP očakáva rozhodné vyhlásenie od predsedu vlády alebo ministra národného hospodárstva Mihálya Vargu, že nezavedú systém štátneho monopolu na predaj alkoholu.

Podľa podpredsedu frakcie MSZP siahnutie na trh s alkoholickými nápojmi, ktorého hodnota dosahuje 400 miliárd forintov (1,28 miliardy eur), by znamenalo ohrozenie 100.000 maloobchodných a reštauračných zariadení so stratou zamestnania desiatok tisíc ľudí. "Prinesie to posilnenie čierneho trhu a riziko toho, že trh bude zaplavený množstvom pochybného alkoholu, často zdraviu škodlivého," píše sa vo vyhlásení MSZP.