Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Taiwanský Foxconn čelí v Číne daňovému vyšetrovaniu

Na archivnej snímke z 18. októbra 2022 logo spoločnosti Foxconn v Tchaj-peji. Foto: TASR/AP

Správa prišla v čase, keď sa prehlbuje napätie medzi Taiwanom a pevninskou Čínou.

Bangkok 22. októbra (TASR) - Taiwanský technologický gigant Foxconn čelí v Číne daňovému vyšetrovaniu. Úrady nedávno prehľadali kancelárie spoločnosti v provinciách Kuang-tung a Ťiang-su, oznámil v nedeľu čínsky štátom kontrolovaný denník Global Times. Čínske ministerstvo prírodných zdrojov zároveň preverovalo kancelárie Foxconnu v provinciách Che-nan a Chu-pej, kde má spoločnosť dôležité továrne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Foxconn, jeden z najväčších zmluvných výrobcov elektroniky na svete a hlavný dodávateľ spoločnosti Apple, zamestnáva v Číne stovky tisíc ľudí. Bližšie informácie o kontrolách vrátane ich načasovania alebo prípadných zisteniach Global Times nepriniesol. Spoločnosť, ktorá má väčšinu svojich výrobných aktivít v Číne, na žiadosť o zaujatie stanoviska nereagovala.

Správa prišla v čase, keď sa prehlbuje napätie medzi Taiwanom a pevninskou Čínou. Vláda v Pekingu si nárokuje ostrovný štát ako súčasť svojho územia a presadzuje postoj, že znovuzjednotenie Taiwanu s pevninou presadí v prípade potreby aj silou. Taiwan sa oddelil do Číny v roku 1949 po občianskej vojne. Krajiny nemajú oficiálne diplomatické vzťahy, spája ich však obrovská obchodná výmena a investície.