Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Takto sa darilo americkej a nemeckej burze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial sa dostal na nový rekord. DAX, hlavný nemecký akciový index, má zas otvorenú cestu k 13.000 bodom.

New York 3. júna (TASR) - Nádeje, že menová politika v USA sa bude sprísňovať pomalšie, než sa doteraz predpokladalo, v piatok (2. 6.) podporili burzy a na Wall Street sa stanovovali nové rekordy. Dôvodom bol správa z trhu práce.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial prvýkrát od začiatku marca stanovil nový rekord, keď sa dostal až na 21.225 bodov. Obchodovanie nakoniec uzavrel v pluse o 0,29 % na úrovni 21.206,29 bodu. Za celý uplynulý týždeň si Dow Jones pripísal 0,6 %.

Širší index S&P 500 sa v piatok zvýšil o 0,37 % na 2439,07 bodu a za svojím rekordným maximom zaostal len približne o 1 bod. Technologický index Nasdaq 100 vzrástol o 1,12 % na nové historické maximum 5881,46 bodu a za celý uplynulý týždeň si polepši o 1,6 %.

Správa ministerstva práce o májovom vývoji na trhu práce priniesla negatívne prekvapenia. Tvorba pracovných miest sa totiž nečakane prudko spomalila, aj keď miera nezamestnanosti klesla na 4,3 % zo 4,4 % v apríli. V USA sa v máji mimo poľnohospodárstvo vytvorilo len 138.000 nových pracovných miest, pričom ekonómovia počítali až so 182.000. Ministerstvo navyše výrazne korigovalo údaje za marec a apríl. Za tieto dva mesiace vzniklo o 66.000 menej miest, než sa doteraz predpokladalo.

Podľa expertov by slabý vývoj na trhu práce mohol spôsobiť, že americká centrálna banka (Fed) bude sprísňovať menovú politiku pomalšie, než sa predpovedalo. Napriek tomu trhy očakávajú, že Fed na svojom júnovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby.

DAX, hlavný nemecký akciový index, má otvorenú cestu k 13.000 bodom



DAX 30, hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, dosiahol v piatok (2.6.) nový historický rekord. Stúpol na vyše 12.878 bodov a o takmer 40 bodov prekonal rekordný výsledok z polovice mája. V minulosti sa viackrát neúspešne približoval k prelomeniu dôležitej psychologickej méty 12.800 bodov.

V piatok vzrástol DAX o 1,25 % a tento týždeň sa skončil jeho vývoj na 12.822,94 bodu. V porovnaní so štartom v pondelok (29.5.) zaznamenal vzostup 1,75 %.

"DAX má teraz šancu smerovať k prelomeniu méty 13.000 bodov," napísal analytik Jochen Stanzl zo spoločnosti CMC Markets. Poukázal na pokračujúci rast indexov na newyorskej akciovej burze. Stanzl dodal, že aj keď je to z politického a ekologického hľadiska tragické, odchod z (parížskej) klimatickej dohody zníži bezprostredné náklady americkej ekonomiky.

Údaje o vývoji na americkom pracovnom trhu umožnia centrálnej banke Spojených štátov rýchlejšie normalizovať jej peňažnú politiku. Podľa niektorých správ by mal Fed zvýšiť svoju základnú úrokovú sadzbu v tomto roku ešte trikrát.

V poslednom dni tohto pracovného týždňa rástli kurzy na akciových burzách aj v Paríži a v Londýne. Britský index FTSE však zaznamenal len minimálny vzostup.

Vo Frankfurte medzi víťazov patrila nemecká letecká dopravná spoločnosť Lufthansa. Jej akcie vzrástli o 1,92 % na 17,785 eura. Predtým sa však predávali aj po 17,870 eura, čím prekonala svoju rekordnú hodnotu spred takmer troch rokov. K rastu akcií Lufthansy došlo po tom, ako to investorom radila britská investičná banka HSBC.