Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Takto vzrastú platy vodičov prímestskej dopravy v Bratislavskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda BSK Pavol Frešo dodal, že zvýšenie platov bude župu stáť v tomto roku približne 500.000 eur.

Bratislava 27. júna (TASR) – Hodinová mzda vodičov autobusov prímestskej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa od 1. júla zvýši na 5,77 eur zo súčasných 4,77 eur, teda o 21 %. Ich platy tak dosiahnu priemernú úroveň 1000 až 1200 eur v hrubom.

"Už dlhšie sa stretávame so situáciou, že odchádzajú šoféri, ktorí nie sú spokojní so svojím finančným ohodnotením. Hľadali sme preto riešenie, ktoré zároveň nijak neohrozilo rozpočet na župe," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii predseda BSK Pavol Frešo. Dodal, že zvýšenie platov bude župu stáť v tomto roku približne 500.000 eur.

Zámerom je zvyšovať konkurencieschopnosť platových podmienok vodičov dopravcu Slovak Lines, ktorý zabezpečuje prímestskú dopravu v BSK, s ostatnými odvetviami dopravy. "Slušní a motivovaní vodiči sú absolútnou nevyhnutnosťou v otázke zabezpečenia kvalitnej verejnej dopravy a jej rozvoja do budúcnosti. Zmena nepochybne zatraktívňuje povolanie vodiča," zhodnotil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Sádovský.

"Doterajšie platy neboli adekvátne. Sme preto radi, že po štyroch rokovaniach sa podarilo uzavrieť dohodu," konštatoval predseda odborovej organizácie Slovak Lines Vladislav Csomor.

"Ak chceme ľudí motivovať, aby viac využívali verejnú dopravu, musíme zabezpečiť, aby bola v rámci Bratislavského kraja pravidelná a spoľahlivá. Uvedomujeme si, že ak chceme mať kvalitnú dopravu, potrebujeme dostatočný počet skúsených a motivovaných šoférov," doplnil Frešo.

V roku 2016 sa podarilo stabilizovať počet cestujúcich v autobusoch prímestskej dopravy v BSK. Zastavil sa tak dlhodobý trend poklesu. K situácii prispel aj zvyšujúci sa záujem o Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK). Slovak Lines je poskytovateľom verejnej autobusovej dopravy na Slovensku viac ako päťdesiat rokov.