Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 10. apríl 2024Meniny má Igor
< sekcia Ekonomika

Umiestnenie Slovenska ukazuje, že nemá núdzu o talenty

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Index meria konkurencieschopnosť krajín na základe kvality talentov.

Bratislava 26. mája (TASR) - Z celkového počtu 93 hodnotených štátov Slovensko dosiahlo 31. priečku v rámci globálneho indexu konkurencieschopnosti talentov (GTCI), ktorý je zostavovaný medzinárodnou školou podnikania INSEAD, Inštitútom rozvoja ľudského kapitálu v Singapure (HCLI) a Adecco Group. Index meria konkurencieschopnosť krajín na základe kvality talentov.

Slovensko spolu s Českou republikou, ktorá sa umiestnila na 24. mieste, vedie kategóriu odbornej prípravy, kde dosiahlo celosvetovo 2. miesto. SR má výnimočne dobré hodnotenie odbornej pracovnej sily, technikov a odborných pracovníkov. Jedným z najhorších ukazovateľov je vzťah medzi vládou a biznisom, tzv. odlev mozgov a prístup k príležitostiam rastu. Spolu s kritickou situáciou v školstve sú tieto zistenia dôležitým upozornením, ktoré by nemalo ostať bez odozvy.

Na Slovensku pritom nie je o talenty vôbec núdza. Dokazujú to napríklad výnimoční účastníci zahraničných súťaží, úspešní vynálezcovia a startupisti alebo nadaní umelci.

Na 1. mieste za rok 2014 sa umiestnilo Švajčiarsko, za ním nasleduje Singapur a medailovú trojicu uzatvára Luxembursko. Nie náhodou rebríčku dominujú malé vysokopríjmové ekonomiky. Ich prednosťou je otvorenosť trhu a investíciám.

"Kvalifikovaná pracovná sila by mala byť výsledkom prepojenia vzdelávania s praxou. Regionálni investori by uvítali, aby sa ich výrobné programy premietali do učebných osnov a hodín praxe. S nástupom výučby cudzích jazykov sa otvorili hranice možností šikovným absolventom a odlev talentovaných pracovníkov je preto prirodzený vzhľadom na nízku úroveň miezd, najmä v regiónoch," hovorí Peter Hummel zo spoločnosti Adecco.

Pre podnikateľský svet a národné ekonomiky sa v modernej dobe stal talent základnou menou konkurencieschopnosti. Disparita medzi vzdelávacími systémami a pracovným trhom aj naďalej ostáva kameňom úrazu. Zaostalý a strnulý spôsob myslenia je opak toho, čo moderné podniky hľadajú, a to otvorenosť, podnikavosť, motivácia a kreativita. V spojení s kvalitnou prípravou sú tým správnym receptom na úspech.

TASR informovala spoločnosť Adecco Slovakia.