Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Talianska ekonomika porastie pomalšie, naopak, dlh sa zvýši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Talianska vláda ráta s tohtoročným rastom len na úrovni 0,8 %. Zhoršenie oproti aprílovému odhadu očakáva aj v prípade budúceho roka. V porovnaní s rokom 2016 sa síce rast zrýchli, ale len na 1 %.

Rím 28. septembra (TASR) - Talianska ekonomika porastie slabším tempom, než sa pôvodne očakávalo a naopak, jej zadlženie sa v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi zvýši. Uviedla to talianska vláda, ktorá revidovala svoje predchádzajúce prognózy vývoja ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Ešte v apríli talianska vláda oznámila, že tento rok by mal hrubý domáci produkt (HDP) vzrásť o 1,2 % a v roku 2017 by sa jeho tempo malo zrýchliť na 1,4 %. V novej prognóze, ktorú zverejnila v utorok večer (27. 9.), však vláda počíta s tohtoročným rastom ekonomiky len na úrovni 0,8 %. Zhoršenie oproti aprílovému odhadu očakáva aj v prípade budúceho roka. V porovnaní s rokom 2016 sa síce rast zrýchli, ale len na 1 %.

Horší vývoj za sledované obdobie predpokladá vláda aj v prípade štátneho dlhu a rozpočtového deficitu. Zatiaľ čo v aprílovej prognóze stanovila deficit štátneho rozpočtu na tento rok na úrovni 2,3 % HDP, teraz počíta s hodnotou 2,4 % HDP a čo sa týka roka 2017, z aprílovej prognózy 1,8 % HDP zhoršila odhad vývoja rozpočtového deficitu na 2 % HDP.

Navyše, rozpočtový deficit v roku 2017 môže dosiahnuť až 2,4 %, teda zotrvať na (predpokladanej) tohtoročnej úrovni. A to v prípade, že parlament schváli dodatočné výdavky súvisiace s dvomi "mimoriadnymi udalosťami". Jednou z nich je augustové zemetrasenie v strednej časti Talianska a druhou prílev migrantov cez Stredozemné more.

Horšie by sa mal vyvíjať aj taliansky štátny dlh, ktorý patrí k najvyšším na svete a Rím je dlhodobo pod tlakom, aby ho znížil. Vláda počíta s tým, že dlh, ktorý v minulom roku dosiahol 132,2 % HDP, vzrastie tento rok na 132,8 % HDP. Pôvodne pritom odhadovala, že štátny dlh dosiahne tento rok 132,4 % HDP.