Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Talianske bankovníctvo trápi vlečúca sa kríza sektora

Ilustračné foto Foto: detuschebank.ge

Vážne problémy majú banky už roky.

Viedeň/Miláno 16. januára (TASR) - Talianske banky majú veľa akútnych problémov. V dnešnom vydaní o nich píše rakúsky denník Die Presse. Sú aj v najstarších severotalianskych ústavoch Monte dei Paschi die Seina a v janovskej Carige. Na kamenných lavičkách na Piazza Bianchi sedeli v stredoveku prví "veksláci" a tiež poskytovatelia úverov.

Ani stáročné vynikajúce skúsenosti nedokázali zabrániť, že obe banky teraz sedia na kopci nedobytných úverov a dvaja ich bývalí topmanažéri sedia za podvody a pranie peňazí za mrežami.

Od Silvestra do začiatku tohto týždňa stratili akcie oboch ústavov štvrtinu hodnoty na burze. Ich pád sa nezastavil. Nebol totiž výsledkom činnosti špekulantov. Do piatku (15. 1.) zostala hodnota ich akcií pod dôležitou psychologickou hranicou jedného eura.

Vážne problémy majú banky už roky. V stresovom teste Európskej centrálnej banky (ECB) v roku 2014 neprešlo 25 bánk, z nich sídlilo až deväť v Taliansku. Z nich sedem pochádzalo zo skupiny malých družstevných ústavov. Test odhalil najväčšie nedostatky v dvoch veľkých bankách. Strážcovia meny im nariadili navýšenie kapitálu. Rozhodnutie sa realizovalo, ale prinieslo len krátkodobý úspech.

Za neuspokojivou situáciou mnohých bánk v krajine sa skrýva zdĺhavá štrukturálna kríza sektora. Taliansko síce nezasiahli dôsledky finančnej krízy vyvolanej pred ôsmimi rokmi v Spojených štátoch. Taliani nenakupovali toxické dlhopisy na americkom hypotekárnom trhu. Krajina má však iné závažné problémy. Mnohé ústavy sú malé a slabé. Ich kapitálové rezervy zostávajú tenké a ich vedenie slabé.

Talianske bankovníctvo názorne potvrdzuje, že ľpenie na tradícii bráni nevyhnutným reformám a držaniu tempa s rýchle napredujúcim svetom.