Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Talianske banky sú od začiatku roka pod tlakom, kríza však nehrozí

Ilustračné foto. Foto: Andrej Galica

Oživenie v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny postupuje len veľmi pomaly.

Rím 24. januára (TASR) - Akciové kurzy mnohých talianskych bánk sa od začiatku roka prudko prepadli a začali sa množiť obavy z možnej krízy. Podľa talianskej centrálnej banky sú však neopodstatnené. "Ak situáciu talianskych bánk hodnotíte racionálne, niet dôvodu obávať sa krízy v tejto oblasti," povedal generálny riaditeľ Salvatore Rossi pre agentúru DPA.

Najťažšie bola burzovou turbulenciou zasiahnutá banka Monte dei Paschi die Siena, ktorej akcie dočasne klesli až o 40 %. Vzápätí vznikli obavy, že tieto problémy môžu vyvolať novú krízu. Rossi upozornil, že veľmi silný tlak vznikol najmä voči bankám, ktoré už v roku 2014 dosiahli zlé výsledky v záťažových testoch, i keď tlak mal aj medzinárodné faktory. Turbulencie sa podľa neho zakladajú na neopodstatnenom strachu. "Talianske banky sú vo všeobecnosti v solídnom stave a sú schopné financovať hospodárstvo," dodal Rossi.

Bankoví odborníci sa obávajú najmä nedobytných úverov v talianskych bankách vo výške 200 miliárd eur. Taliansko už dlhší čas rokuje s Európskou komisiou o možnom riešení. "Nedobytné úvery sú dedičstvom rokov recesie, v ktorej čoraz viac spoločností upadlo do krízy a mnohé rodiny sa u bánk zadlžili," myslí si Rossi. "Toto dedičstvo musíme postupne odbúrať a napomôcť tak postupujúcemu oživeniu hospodárstva."

Oživenie však v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny postupuje len veľmi pomaly. Vlani dosiahol hospodársky rast len 0,8 % a so 134,6 % je zadlženosť Talianska druhá najvyššia v EÚ. Napriek tomu sa premiér Matteo Renzi háda s EK o úsporných programoch a navyše chce znova navýšiť deficit rozpočtu.