Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Talianske dlhopisy aj akcie oslabili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvýraznejšie sa výpredaj dotkol krátkodobých talianskych dlhopisov. Prvýkrát za štyri dni klesol aj taliansky akciový trh.

Rím 5. novembra (TASR) - Talianske dlhopisy oslabili pred stretnutím ministrov financií eurozóny, ktorí budú v pondelok večer diskutovať o rozpočtovom spore s Rímom. Pod tlak sa v pondelok ráno dostal aj taliansky bankový systém, keď akcie štyroch najväčších úverových inštitútov výrazne klesli, aj napriek pozitívnym výsledkom v záťažovom teste Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA).

Najvýraznejšie sa výpredaj dotkol krátkodobých talianskych dlhopisov. Prvýkrát za štyri dni klesol aj taliansky akciový trh. Rím má čas do 13. novembra, aby Európskej komisii (EK) predložil revidovaný návrh rozpočtu na rok 2019, keďže EK pôvodný návrh odmietla pre vysoký plánovaný deficit.

Vicepremiér Luigi Di Maio povedal v rozhovore pre britský denník Financial Times, že vláda svoje fiškálne plány nezmení. Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis uviedol, že rozpočtový návrh potrebuje rozsiahle zmeny.

Takisto sa objavili signály boja v rámci koaličnej vlády. Člen strany Liga Giancarlo Giorgetti a kľúčový poradca jej predsedu Mattea Salviniho varoval, že vládna koalícia riskuje rozpad, ak sa strany budú sústreďovať len na prieskumy podpory voličov. Podľa posledného prieskumu Ipsos, ktorý zverejnil denník Corriere della Sera, podpora Ligy stúpla na 34,7 %.

"Na stretnutí Euroskupiny sa môže ukázať jednotný postoj ostatných ministrov financií voči rozpočtovým plánom Talianka," uviedol stratég firmy Mizuho International Antoine Bouvet: "Trh zrejme očakáva náročnú diskusiu o tejto téme."

Výnosy 2-ročných talianskych štátnych dlhopisov vzrástli o 9 bázických bodov na 0,96 % a výnosy 10-ročných dlhopisov o 4 body na 3,36 %. Riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom sa zvýšila o 4 bázické body na 293 bodov. Kľúčový taliansky klesol o 0,5 %.

Ráno výrazne oslabili bankové tituly. Akcia Banco BPM stratila 3,4 %, akcia UniCredit klesla o 1,6 % a Ubi Banca o 1,8 %. Akcia Intesa Sanpaolo padla o 2,2 %.