Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Taliansky bankový sektor odoláva dlhovej kríze v eurozóne, je stabilný

Rímska fontána di Trevi Foto: TASR/AP

Likvidita, ktorú finančným ústavom v eurozóne poskytla Európska centrálna banka, podľa Medzinárodného menového fondu zmiernila negatívny vplyv dlhovej krízy na talianske banky.

Rím 27. marca (TASR) - Taliansky bankový sektor odoláva dlhovej kríze v eurozóne a je stabilný.

Recesia talianskej ekonomiky však stále predstavuje hrozbu pre banky, aj keď majú dostatočné kapitálové rezervy a zvýšili úroveň domácich vkladov. Uvádza sa to v najnovšej hodnotiacej správe Medzinárodného menového fondu (MMF), o ktorej informujú agentúry DPA a RTTNews.

"Taliansky finančný systém ukázal pozoruhodnú odolnosť voči dlhovej kríze aj recesii domácej ekonomiky," konštatuje MMF, podľa ktorého má taliansky bankový systém silný "kapitálový vankúš".

Likvidita, ktorú finančným ústavom v eurozóne poskytla Európska centrálna banka (ECB), podľa fondu zmiernila negatívny vplyv dlhovej krízy na talianske banky.

Fond ale zároveň varuje, že finančné inštitúcie v Taliansku nie sú celkom imúnne voči rizikám, ktoré predstavuje vleklá recesia ekonomiky. Hospodárska kríza v krajine sa už odrazila na nižších ziskoch bánk a viedla k zhoršeniu kvality úverov.

Zvlášť ohrozené sú banky, ktoré vlastnia veľký objem vládnych dlhopisov a môžu tak utrpieť obrovské straty v prípade prehĺbenia krízy v eurozóne.

Na druhej strane, silná kapitálová pozícia a likvidita od ECB pomôže bankovému sektoru v Taliansku udržať sa na nohách aj v prípade otrasov na trhu či dlhšieho obdobia hospodárskej krízy.

Na dôvažok nové pravidlá pre banky v Európskej únii ešte posilnia "obranu" talianskych bánk. Ale na dlhodobé udržanie ich finančnej stability je potrebné, aby politici podnikli kroky na obnovenie hospodárskeho rastu. Taliansko sa po nedávnych parlamentných voľbách ocitlo v patovej situácii. Žiadna zo strán nemá totiž dostatočne silný mandát na zostavenie vlády, čo zhoršuje vyhliadky na urýchlenie štrukturálnych reforiem a oživenie hospodárstva.