Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Taliansko chce pátrať po daňových podvodníkoch cez sociálne siete

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej v poslednom čase opakovane čelila kritike, že v boji proti daňovým únikom nie je taká tvrdá ako jej predchodcovia.

Rím 31. januára (TASR) - Taliansko plánuje využiť informácie o životnom štandarde, ktoré zverejňujú osoby v slobodných povolaniach a podnikatelia na sociálnych sieťach, na odhalenie daňových únikov, vyhlásil v stredu námestník ministra financií Maurizio Leo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Vláda pracuje na systéme, ktorý by umožnil využívať údaje zo sociálnych sietí, ako je Facebook, na zdokonalenie pátrania po daňovníkoch, ktorí nezaplatili všetky dlžné sumy štátu, povedal Leo v talianskom parlamente. "Začali sme rokovať s talianskym úradom na ochranu údajov a sú ochotní spolupracovať, pokiaľ nebude ohrozená ochrana osobných údajov," vysvetlil námestník ministra. Daňové úniky označil za veľkú záťaž pre spoločnosť a prirovnal ich k terorizmu.

Talianske ministerstvo financií zverejnilo tento mesiac správu, podľa ktorej odhadovaná suma ušlých daní a sociálnych odvodov klesla zo 107,8 miliardy eur v roku 2016 na takmer 83,6 miliardy eur v roku 2021. Vláda premiérky Giorgie Meloniovej v poslednom čase opakovane čelila kritike, že v boji proti daňovým únikom nie je taká tvrdá ako jej predchodcovia.