Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

O kvalitné slovenské jahňatá majú Taliani veľký záujem, sú delikatesou

Ilustračné foto Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Obdobie necelých dvoch mesiacov pred Veľkou nocou je preto pre naše ovčíny významné, vrcholí totiž bahnenie oviec, ktoré privádzajú na svet jahňatá.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) – Počas veľkonočných sviatkov sú slovenské jahňatá vyhľadávanou delikatesou na stoloch náročných Talianov. Obdobie necelých dvoch mesiacov pred Veľkou nocou je preto pre naše ovčíny významné, vrcholí totiž bahnenie oviec, ktoré privádzajú na svet jahňatá. Ako TASR informoval Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, tie končia výhradne na talianskom trhu, v krajine, kde je jahniatko počas sviatkov veľkou tradíciou.

"Momentálne sa u nás chová 390.000 oviec, z toho 285.000 tvoria bahnice. Prírastok, ktorý je určený na veľkonočný predaj, predstavuje 110.000 jahniat. Na sto bahníc ich pripadne zhruba sto," priblížil Nemčok.

Podľa neho hoci na Slovensku máme málo oviec, na rozdiel napríklad od Rumunska, kde je ich 20-násobne viac, obrovský záujem je práve o naše jahňatá. "Sú vynikajúcej kvality, ktorá absolútne uspokojuje náročného talianskeho konzumenta," uviedol Nemčok.

Ako tiež pripomenul, výkupné ceny jahniat nestúpajú, skôr naopak. "Ešte 15 rokov dozadu sme dostávali za kilogram živého jahňaťa asi 100 korún. Dnes je to maximálne 2,80 eura. O čosi viac sa preto oplatia mimosezónne jahňatá, určené na vianočný trh. Ich cena je vyššia v priemere o 50 centov," vysvetlil predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Podľa Nemčoka napriek ekonomickej výhodnosti tvoria mimosezónne jahňatá iba zlomok z celkového počtu. "Je to 5000 kusov. Odporučil by som preto každému chovateľovi, aby vyskúšal mimosezónne bahnenie," dodal.