Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Falšovanie hospodárskych výsledkov bude v Taliansku trestným činom

Matteo Renzi Foto: TASR/AP

Taliansko sprísňuje aj tresty za korupciu, ktorá sa už nebude radiť medzi premlčateľné trestné činy.


Rím 21. mája (TASR) - Falšovanie účtovníctva bude v Taliansku opäť deliktom s trestnou sadzbou až niekoľkých rokov väzenia. Príslušný návrh zákona z dielne vlády premiéra Mattea Renziho, ktorý Senát v Ríme schválil už v uplynulom mesiaci, dnes totiž veľkou väčšinou hlasov schválili aj členovia Poslaneckej snemovne. Proti hlasovali 53 z nich, 11 sa zdržali hlasovania, avšak 280 prítomných prijatie návrhu podporilo.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Zákon predpokladá tresty od troch do ôsmich rokov väzenia pre previnilých manažérov firiem registrovaných na burze a zodpovedných za prípadné falšovanie.

Taliansko sprísňuje aj tresty za korupciu, ktorá sa už nebude radiť medzi premlčateľné trestné činy.

Schválená právna norma, ktorá by v krátkom čase mala nadobudnúť platnosť, by mala zvrátiť situáciu po roku 2002, keď vláda vtedajšieho premiéra Silvia Berlusconiho prijala rozhodnutie, v zmysle ktorého nebolo falšovanie účtovníctva deliktom, ale narušením poriadku. Kritici opakovane poukazovali v tejto súvislosti na bagatelizáciu tohto deliktu a na faktické zbavenie takýchto vinníkov trestnoprávnej zodpovednosti.

Návrh opozičného Hnutia piatich hviezd na zavedenie doživotného zákazu pôsobenia vo verejných funkciách pre osoby, ktoré sa dopustili korupcie, poslanci neschválili.