Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Taliansko plánuje opatrenia na podporu kľúčových sektorov priemyslu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

O návrhu má kabinet rokovať neskôr v pondelok, a preto sú stále možné zmeny v rámci diskusií s výrobcami čipov vrátane americkej skupiny Intel o potenciálnych investíciách v krajine.

Rím 7. augusta (TASR) - Taliansko pripravuje opatrenia na podporu strategických priemyselných sektorov vrátane mikroelektroniky a tiež zahraničných investícií v hodnote najmenej 1 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorej sa podarilo nahliadnuť do návrhu dekrétu.

Podľa tohto návrhu si vláda v Ríme vyhradzuje právo vymenovať osobitného komisára, ktorý podnikne všetky potrebné kroky "na včasné a efektívne uskutočnenie investičných programov". Opatrenia zahŕňajú daňové úľavy vo výške zhruba 630 miliónov eur v rokoch 2024 až 2028, ktoré pomôžu podporiť výskum a vývoj v mikroelektronike.

O návrhu má kabinet rokovať neskôr v pondelok, a preto sú stále možné zmeny v rámci diskusií s výrobcami čipov vrátane americkej skupiny Intel o potenciálnych investíciách v krajine.

Spoločnosť Intel minulý rok oznámila, že jej cieľom je vybudovať modernú továreň na čipy v Taliansku ako súčasť širšieho dlhodobého investičného plánu na rozšírenie výrobnej kapacity v Európe. Tento plán však ešte definitívne nepotvrdila.

Talianska vláda plánuje posilniť tiež reguláciu energie zameranú na ochranu strategických aktív v sektoroch umelej inteligencie, výroby polovodičov, kybernetickej bezpečnosti, letectva, skladovania energie, kvantových a jadrových technológií.

V snahe podporiť zavádzanie sietí 5G návrh predpokladá zvýšenie limitov pre elektromagnetické emisie, keďže sa mobilní telekomunikační operátori sťažujú, že sú v Taliansku v porovnaní s inými európskymi krajinami príliš nízke.

Ďalšie opatrenia umožnia miestnym samosprávam vydať dodatočné povolenia na riešenie nedostatku taxíkov, ktorý rozčuľuje turistov a obyvateľov v najväčších talianskych mestách.

Okrem toho návrh dekrétu obsahuje pravidlá o obmedzení cien leteniek na talianske ostrovy. Spoločnosti budú mať zakázané zvyšovať ceny v čase vysokých rezervácií o 200 % a viac oproti priemernému cestovnému.