Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Taliansko sa prihlásilo k čínskemu projektu Hodvábnej cesty

Luigi Di Maio, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zblíženie Ríma a Pekingu znepokojuje Washington rovnako ako niektorých spojencov z Európskej únie (EÚ).

Rím 24. marca (TASR) - Taliansko sa ako prvé zo skupiny najvyspelejších krajín G7 prihlásilo k čínskemu projektu Hodvábnej cesty.

Taliansky vicepremiér Luigi Di Maio podpísal spoločne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v sobotu (23. 3.) v Ríme memorandum o porozumení. Udialo sa to v rámci 3-dňovej návštevy čínskeho prezidenta v Taliansku.

Zblíženie Ríma a Pekingu znepokojuje Washington rovnako ako niektorých spojencov z Európskej únie (EÚ). Obávajú sa totiž, že Čína sa snaží získať prístup k citlivým technológiám a kriticky dôležitým prepravným centrám.

Di Maio sa snažil rozptýliť podobné obavy. Novinárom povedal, že aj keď Rím zostáva plne oddaný svojim spojencom, Taliansko musí byť na prvom mieste, pokiaľ ide o obchodné väzby. Vláda si sľubuje od užších vzťahov s Čínou naštartovanie ekonomiky.

Talianske firmy využili návštevu čínskeho prezidenta a jeho delegácie a podpísali kontrakty s čínskymi partnermi v hodnote 2,5 miliardy eur. Podľa Di Maia ich hodnota môže v budúcnosti vzrásť až na 20 miliárd eur.