Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Taliansko sa zrejme v 3. kvartáli nedostalo z recesie

Štatistický úrad upozornil na nepriaznivé vyhliadky talianskej ekonomiky krátko pred tým, ako vláda zverejnila novú, revidovanú prognózu vývoja HDP.

Rím 1. októbra (TASR) - Talianska ekonomika, ktorá je tretím najväčším hospodárstvom eurozóny, v uplynulom 3. štvrťroku 2014 pravdepodobne neprekonala recesiu a jej výkon opäť klesol. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa hodnotiacu správu talianskeho štatistického úradu Istat, ktorú aktualizuje každý mesiac.

Istat v správe konštatuje, že jeho kľúčový ekonomický ukazovateľ signalizuje ďalšie zníženie hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska v období júl-september.

Štatistický úrad upozornil na nepriaznivé vyhliadky talianskej ekonomiky krátko pred tým, ako vláda zverejnila novú, revidovanú prognózu vývoja HDP.

Kabinet tak najnovšie predpovedá, že HDP krajiny tento rok klesne o 0,3 % a na budúci rok sa zvýši o 0,6 %.

Rozpočtový schodok Talianska by však mal zostať aj tento rok na povolenej úrovni 3 % HDP, už tretí rok v rade. A v nasledujúcom roku 2015 vláda očakáva jeho mierny pokles na 2,9 % HDP.

Taliansko, je jedinou z veľkých vyspelých ekonomík, ktorá stále zápasí s recesiou. V prvých troch mesiacoch tohto roka sa HDP krajiny znížil medzikvartálne o 0,1 % a v 2. štvrťroku klesol o 0,2 %.

Taliansko zaznamenáva najhorší vývoj ekonomiky od skončenia druhej svetovej vojny. Jeho HDP sa znížil v 11 z 12 posledných kvartálov a verejný dlh krajiny, po Grécku druhý najvyšší v eurozóne, pokračuje v raste. Medzinárodný menový fond v septembri vo svojej prognóze uviedol, že HDP Talianska tento rok klesne o 0,1 % a jeho dlh dosiahne svoj vrchol na úrovni 136,4 % HDP a až v budúcom roku mierne klesne na 135,4 % HDP.