Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Taliansko zvýši dovoz plynu z iných krajín, obmedzí závislosť od Ruska

Na archívnej snímke taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Foto: TASR/AP

Di Maio podnikol v poslednom čase viacero pracovných ciest, napríklad do Alžírska a Kataru, aby vyjednal zvýšenie spolupráce v oblasti energetiky.

Rím 14. marca (TASR) - Taliansko zvýši dovoz plynu z iných krajín, aby v priebehu dvoch mesiacov nahradilo približne polovicu plynu z Ruska, povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v rozhovore pre taliansku televíziu La 7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Taliansko má vo svete mnoho partnerov," uviedol Di Maio a zdôraznil, že sa má zvýšiť dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) a import cez existujúce plynovody z Alžírska a Líbye.

Di Maio podnikol v poslednom čase viacero pracovných ciest, napríklad do Alžírska a Kataru, aby vyjednal zvýšenie spolupráce v oblasti energetiky. Hlavným cieľom je zníženie závislosti Talianska od ruského plynu.

Talianska vláda by v utorok (15. 3.) mala prijať ďalší balík opatrení na zmiernenie následkov vysokých cien energií a palív na firmy a domácnosti. Medzi opatreniami, o ktorých sa uvažuje, je napríklad zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na benzín.