Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Enel chce od štátu za Gabčíkovo takmer 600 miliónov eur

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas prehliadky Vodnej elektrárne Gabčíkovo 9. marec 2015 . Foto: TASR/Martin Baumann

Štát však požiadavku elektrární odmieta.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) žiadajú za prevzatie Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) do rúk štátu vysoké odškodnenie. "Požadujú sumu 588,2 milióna eur na základe princípov ustanovených v zmluve o odškodnení," potvrdilo pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) ministerstvo hospodárstva.

Elektrárne opierajú svoj nárok o zmluvu, ktorú uzavreli s Fondom národného majetku (FNM) ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Poistili si ňou prenájom Gabčíkova a 35-% výnosy z predaja elektriny po dobu 30 rokov. Ak sa prenájom skončí predčasne, firme patrí podľa zmluvy odškodnenie.



"Utrpeli sme veľa škôd a nenecháme to tak," povedal HN nový generálny riaditeľ SE Nicola Cotugno. "Chceme odškodnenie, pretože máme túto povinnosť voči našim akcionárom, ktorí získali túto firmu s právom prevádzkovať Gabčíkovo a mať z neho zisk po dobu 30 rokov," dodal.

Elektrárne, v ktorých vlastní väčšinový 66-% podiel taliansky Enel, sa obrátili na ministerstvo hospodárstva a FNM v apríli. Sumu žiadali vyplatiť do štvrtka (16.4.).

Štát požiadavku SE odmieta. Tvrdí, že keď Krajský súd v Bratislave v marci tohto roka vyhlásil nájom Gabčíkova za neplatný, automaticky tým zrušil aj platnosť zmluvy o odškodnení. Dnes majú elektrárne začať právne konanie voči SR s cieľom vymôcť odškodnenie. Podľa zmlúv sa môžu obrátiť na medzinárodný arbitrážny súd vo Viedni.