Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Taliansky energetický koncern Enel zvažuje redukciu aktivít v Rusku

Foto: TASR

Tržby dosiahli 88 miliárd eur. Oproti roku 2020 to predstavuje rast o 33,3 %.

Miláno 18. marca (TASR) - K viacerým energetickým spoločnostiam, ktoré v reakcii na vojnu na Ukrajine začali obmedzovať svoje aktivity v Rusku, sa pridáva aj taliansky energetický koncern Enel. Firma uviedla, že rovnako uvažuje o redukcii svojej expozície voči Rusku.

Ako povedal šéf Enelu Francesco Starace, spoločnosť momentálne skúma viacero možností, čo sa týka budúcnosti jej ruských aktív. "Túto situáciu by sme chceli mať vyriešenú v najbližších mesiacoch," dodal.

Enel, ktorého najväčším akcionárom je štát, pôsobí v Rusku prostredníctvom spoločnosti Enel Russia, ktorá prevádzkuje tri plynové elektrárne. Okrem toho kontroluje aj dva veterné parky. Talianska firma vlastní v Enel Russia 56-percentný podiel.

Vzhľadom na obmedzovanie aktivít v Rusku Starace poukázal na projekt na výstavbu terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v južnom Taliansku, na ktorý firma už získala povolenie. "Môžeme tento projekt ponúknuť ktorémukoľvek investorovi, ktorý bude mať záujem," povedal.

Enel zároveň oznámil výsledky za minulý rok, v rámci ktorých zaznamenal výrazný rast čistého zisku. Z 2,61 miliardy eur v roku 2020 vzrástol na 3,19 miliardy eur, uviedol portál RTTNews.

Tržby dosiahli 88 miliárd eur. Oproti roku 2020 to predstavuje rast o 33,3 %.