Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Taliansky koncern Eni nebude platiť za ruský plyn rubľami

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 bankovky rubľa a eurové bankovky sú na stole v Mníchove. Foto: TASR/AP

Európa nedisponuje vlastnými zdrojmi energie, aby pokryla domáci dopyt. Preto sa bude musieť snažiť zvýšiť dovoz plynu z Afriky.

Rím 28. marca (TASR) - Taliansky energetický koncern Eni nebude platiť za ruský plyn rubľami, uviedol jeho šéf Claudio Descalzi na diskusii v Dubaji. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Eni nedisponuje rubľami. Kontrakty počítajú s platbami za plyn v eurách a tieto kontrakty by sa museli zmeniť, aby sa zmenili podmienky," povedal Descalzi. "Požiadavka Ruska, aby sa za jeho exporty energií platilo rubľami, predstavujú problém pre trhy s energiami, keďže to spôsobuje cenovú volatilitu a je veľmi ťažké platiť v tejto mene," dodal.

Descalzi dodal, že Európa nedisponuje vlastnými zdrojmi energie, aby pokryla domáci dopyt. Preto sa bude musieť snažiť zvýšiť dovoz plynu z Afriky.

Taliansko sa usiluje o zvýšenie importu plynu z iných krajín, aby znížilo závislosť od Ruska. V priebehu dvoch mesiacov chce nahradiť približne polovicu ruského plynu, uviedol minulý týždeň taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Di Maio v poslednom čase z tohto dôvodu absolvoval viacero zahraničných ciest, napríklad do Alžírska a Kataru.