Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Taliansky parlament odmietol reformu mechanizmu ESM

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Reforma navrhnutá v roku 2021 posilňuje finančnú silu fondu a rozširuje jeho právomoci pri dohľade nad krajinami, ktoré čerpajú pomoc.

Rím 21. decembra (TASR) - Dolná komora talianskeho parlamentu vo štvrtok zamietla návrh opozície na schválenie reformy záchranného fondu eurozóny. Taliansko ako jediný členský štát Európskej únie doteraz neodsúhlasilo zmeny v Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), ktorý vznikol v roku 2012 v rámci podporných opatrení po finančnej kríze. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Reforma navrhnutá v roku 2021 posilňuje finančnú silu fondu a rozširuje jeho právomoci pri dohľade nad krajinami, ktoré čerpajú pomoc. Vo štvrtok sa hlasovalo o návrhu, ktorý predložili poslanci opozičnej Demokratickej strany. Ratifikáciu odmieta strana Bratia Talianska premiérky Giorgie Meloniovej aj strana Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. Tretí koaličný partner v Meloniovej vláde, strana Forza Italia zosnulého expremiéra Silvia Berlusconiho, sa zdržala hlasovania. Návrh v dolnej komore parlamentu odmietlo 184 poslancov, za bolo 72 a 44 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Úlohou ESM bolo poskytovať záchranné úvery štátom, ktoré sa ocitnú v problémoch. Čerpanie úverov bolo podmienené konsolidáciou verejných financií a reformami na zlepšenie konkurencieschopnosti. Talianski predstavitelia vrátane Meloniovej opakovane požadovali, aby sa reformovaný mechanizmus namiesto presadzovania úsporných opatrení viac zameral na podporu hospodárskeho rastu. Z Ríma tiež zaznievajú obavy z obmedzenia národnej suverenity v rozpočtových otázkach.