Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair

Na archívnej snímke cestujúci nastupujú na odlet z letiska v Košiciach do Dublinu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ryanair má teraz osem dní na to, aby na obvinenia reagoval.

Rím/Dublin 15. apríla (TASR) - Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair pre podozrenie z narušenia hospodárskej súťaže. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Ako v pondelok uviedol rímsky denník Il Messaggero, írske nízkonákladové aerolínie údajne zneužili dominantné postavenie na talianskom trhu na rozšírenie svojej ponuky na ďalšie turistické služby (napríklad hotely a prenájom áut), čo by mohlo spôsobiť "vážne a nenapraviteľné škody" cestovným kanceláriám.

Ryanair údajne opakovane odoprel cestovným kanceláriám prístup k webovým stránkam na rezervácie alebo ich nútil používať platformu s obmedzenou ponukou. Ryanair má teraz osem dní na to, aby na obvinenia reagoval. Pojednávanie pred talianskym protimonopolným úradom sa má uskutočniť 18. mája.

Podľa posledných údajov Národného úradu pre civilné letectvo je Ryanair vedúcou leteckou spoločnosťou v Taliansku, keď v roku 2023 prepravil 51,2 milióna cestujúcich. Aerolínie majú na talianskej vnútroštátnej preprave podiel 42,5 %, pričom majú absolútny monopol na 17 linkách.