Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Taliansky výrobný sektor klesol v októbri prvýkrát za vyše dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov IHS Markit pre taliansky výrobný sektor dosiahol v októbri 49,2 bodu oproti 50-bodovej hodnote v septembri.

Rím 2. novembra (TASR) - Výrobný sektor v Taliansku zaznamenal v októbri prvý pokles za vyše dva roky, pričom hodnota príslušného indexu dosiahla najnižšiu úroveň za takmer štyri roky. Podpísal sa pod to prudký pokles exportných objednávok aj produkcie. Ukázali to v piatok údaje spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre taliansky výrobný sektor dosiahol v októbri 49,2 bodu oproti 50-bodovej hodnote v septembri. To znamená pokles sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Je to prvý pokles výrobného sektora od augusta 2016.

Výsledok je horší, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom na 49,7 bodu. Navyše, dosiahnutá hodnota indexu je najnižšia za posledných 46 mesiacov.

Najviac sa pod to podpísali exportné objednávky. Tie klesli prvýkrát za takmer šesť rokov v dôsledku slabšieho dopytu zo strany kľúčových exportných partnerov, najmä z Ázie. Pokles zaznamenala aj produkcia, už tretí mesiac po sebe.