Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tanzánia začala vyvlastňovať pôdu a vracia ju farmárom

Ilustračné foto Foto: TASR

Vláda momentálne preveruje pozemky s celkovou rozlohou 549.000 hektárov.


Dar es-Salaam 4. júna (TASR) - Tanzánia začala s národným programom vyvlastňovania pôdy, s ktorou developéri nič nerobia a leží ladom. Vracia ju chudobným farmárom. Cieľom tohto kroku je potlačiť konflikty medzi roľníkmi, pastiermi dobytka a developérmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pred viac ako 10 rokmi skúpili zahraniční investori veľké pozemky, údajne buď na poľnohospodárske účely, alebo energetické projekty, ale mnohí ich nevyužívajú a nechali ich ležať ladom.

Poľnohospodárstvo je pritom "chrbticou" ekonomiky tejto africkej krajiny a zdrojom obživy pre viac ako 80 % populácie. Podľa Williama Lukuviu, ministra pre pôdu, vláda sa zameriava najmä na investorov, ktorí pôdu kúpili čisto zo špekulatívnych dôvodov. Tým zasiahli do života a práv farmárov.

Len 25 % zo 48,7 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy v Tanzánii využívajú a obrábajú miestni roľníci, odhaduje ministerstvo poľnohospodárstva a rybolovu.

V krajine už pritom roky zúria konflikty medzi roľníkmi a pastiermi o prístup k pôde a vode, často s fatálnymi následkami. Časté suchá nútia pastierov, aby schádzali z hôr do údolí, kde majú roľníci polia. A to zvyšuje napätie medzi oboma skupinami.

Godfrey Massay, odborník na investície do pôdy, pripúšťa, že vládna iniciatíva môže zmierniť zrážky medzi roľníkmi a pastiermi. Ale zároveň upozornil, že vyvlastnenie pôdy nie je všeliek na opakujúce sa konflikty a bez vládnych investícií do infraštruktúry sa situáciu nepodarí definitívne vyriešiť.

Vláda momentálne preveruje pozemky s celkovou rozlohou 549.000 hektárov. V máji zrušila developérom vlastnícke práva na 1800 hektároch pôdy a rozdelila ich medzi miestnych farmárov a pastierov.