Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ťarchy na listoch vlastníctva od kúpy nehnuteľnosti odradiť nemusia

Obec Zemplínske Hámre v okrese Snina je východiskovým turistickým miestom túr na Sninský kameň, vľavo v pozadí, zo SZ strany pohoria Vihorlat. Na snímke rozostavená nová obecná bytovka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na liste vlastníctva kupovanej nehnuteľnosti môžu byť zapísané rôzne ťarchy, ktoré u kupujúceho väčšinou vyvolávajú obavy a nedôveru.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Na liste vlastníctva kupovanej nehnuteľnosti môžu byť zapísané rôzne ťarchy, ktoré u kupujúceho väčšinou vyvolávajú obavy a nedôveru. Informácie o stave nehnuteľnosti sú zverejnené na www.katasterportal.sk, na listoch vlastníctva sú aj údaje o prípadných ťarchách. Podľa Emila Barbuščáka z realitnej siete Directreal je to dnes už úplne bežné.

"Klientom sa snažíme vysvetliť, že sa toho obávať nemusia. Ťarchy môžu byť rôzne. Najčastejšie bývajú zapísané v prospech banky, ktorá majiteľovi nehnuteľnosti v minulosti poskytla úver na jej kúpu. Ak sa tento vyrovná z peňažných prostriedkov kupujúceho a banka stanovenú čiastku dostane, zašle na kataster kvitanciu – písomný doklad, ktorým potvrdí, že dlh je splatený. Potom kataster v lehote 60 dní ťarchu vymaže," popísal postup Barbuščák.

Upozornil, že je množstvo ďalších prípadov. "Okrem bankových inštitúcií môže byť ťarcha zapísaná v prospech rôznych nebankoviek, ktoré klientom v minulosti poskytli pôžičku. Výnimkou nie je exekútor, ktorý na nehnuteľnosť vydal exekúciu, či správca domu, ktorý eviduje nedoplatky. Všetky tieto prípady sa pri kúpe riešia podobným spôsobom - najprv sa uvoľnia financie na vyrovnanie minulých dlhov a potom dotknuté inštitúcie dajú katastru pokyn na vymazanie tiarch," popísal Barbuščák.

Môže dôjsť aj k situácií, že na liste vlastníctva je v časti "ťarchy" zapísané meno fyzickej osoby alebo osôb, ktoré majú v danej nehnuteľnosti právo na doživotné bývanie.

"Ak oprávnený z vecného bremena žije, nie je možné tento zápis odstrániť inak, ako dohodou o zrušení vecného bremena, s ktorou súhlasia všetky dotknuté osoby. Jednak tí, ktorí vecné bremeno predstavujú, ako aj tí, ktorí sú majiteľmi nehnuteľnosti. Bežne sa stáva, že rodičia obdarujú svoje deti s tým, že si zabezpečia v nehnuteľnosti aj tzv. právo dožitia,"
upozornil Barbuščák. Pripomenul preto, že každý prípad je individuálny a vhodné je pred kúpou nehnuteľnosti vyhľadať odborníkov, ktorí majú v tejto oblasti skúsenosti a budú vám vedieť profesionálne poradiť.