Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Tatra summit mal pre Slovensko významný diplomatický rozmer

Ivan Korčok Foto: TASR/Vladimír Benko

Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok.

Brusel 27. januára (TASR) - Tatra summit, ktorého druhý ročník sa konal dnes v Bruseli, má aj nemalý diplomatický rozmer, čo je dôležité z hľadiska blížiaceho sa predsedníctva SR v EÚ alebo spoločných poľsko-slovenských snáh o usporiadanie zimných olympijských hier. Uviedol to pre TASR vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok.

Veľvyslanec SR pri EÚ zdôraznil, že po prvom úspešnom ročníku Tatra summitu vlani vo februári v Bratislave a dobrých ohlasoch na dnešnú akciu v Bruseli, má Slovensko záujem, aby sa toto podujatie stalo pevnou súčasťou európskeho kalendára.

"Určite aj v perspektíve toho, že Slovenská republika v druhom polroku 2016 bude predsedníckou krajinou v EÚ," zdôraznil Korčok.

To, že sa druhý ročník Tatra summitu konal v Bruseli, bolo aj preto, aby sa toto podujatie dostalo viac do povedomia ľudí, ktorí sú aktívni pri tvorbe európskej politiky a ktorí stoja pri zrode rozhodnutí určujúcich budúcnosť Európy. Zároveň je to dobrá vizitka pre Slovensko, ako pre krajinu, ktorá dáva najavo, že chce byť pri tom, keď sa rozhoduje o dôležitých veciach.

"Chceme zároveň zviditeľniť aj Slovensko a jedným z našich symbolov sú Tatry. Chceme, aby bola konkrétna spojitosť Slovenska ako krajiny, ktorá sa snaží mať svoj hlas v Európe s niečím konkrétnym a vsadili sme na Tatry," vysvetlil slovenský diplomat názov podujatia.

Tatry sú podľa Korčoka ľahko zapamätateľným symbolom, avšak nielen geografickým. V oblasti športu, ako pripomenul dnes počas otvorenia Tatra summitu, sú symbolom pre naše spoločné úsilie o možnosť usporiadať v budúcnosti zimné olympijské hry "z oboch strán pohoria" a v rovine ekonomickej sú zas symbolom spojenectva dvoch susedných krajín.

Poľsko, ako upozornil Korčok, je náš priamy tatranský sused, ktorý nie je v eurozóne, ale dianie v tomto zoskupení sa týka aj krajín bez spoločnej meny a Slovensko chce aj takýmto spôsobom upozorniť na ich pohľad na vec.

Veľvyslanec SR pri EÚ priznal, že po dvoch ročníkoch Tatra summitu môžu nasledovať aj ďalšie, ktoré sa budú konať na Slovensku a vždy na dôležité témy, ktoré práve hýbu európskou politikou. Tohto roku to bola stabilita jednotnej meny euro a aspekty budovania bankovej únie.