Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tatranci kritizujú skipasy, pre vysoké ceny prichádzajú o turistov

Na archívnej foto sa lyžiari spúšťajú po svahu z Lomnického sedla na Skalnaté Pleso počas jarnej lyžovačky na najvyššie položenej zjazdovke vo Vysokých Tatrách 6. apríla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ak by sme porovnali cenníky našich a zahraničných stredísk, výsledok vyznieva v náš neprospech.

Bratislava 6. marca (TASR) - Tatranci sa pustili do kritiky skipasov v najväčších tatranských strediskách. Nepáči sa im totiž cenová politika top prevádzkovateľa horských stredísk v strednej a vo východnej Európe - spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR). Tá tu cenami tvrdí muziku na zjazdovkách v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese a v Starom Smokovci. Z cenového porovnania skipasov v lyžiarskych strediskách po celom svete pritom ťahajú Tatry za kratší koniec.

"Štrbské Pleso z analýzy vychádza ako najdrahšia lyžovačka v Európe i na svete," povedal pre denník HOSPODÁRSKE NOVINY miestny poslanec a podnikateľ Gabriel Jamnický z J. M. G. Travel Agency - Ski School. Tatranci tak podľa neho prichádzajú o turistov.

Za cenami lístkov treba podľa predsedu Predstavenstva TMR Bohuša Hlavatého hľadať investície spoločnosti do skvalitňovania stredísk. Ak by sme porovnali cenníky našich a zahraničných stredísk, výsledok vyznieva v náš neprospech. Dôvod je pritom jednoduchý. Top strediská v zahraničí ponúkajú na jeden skipas aj vyše 100 kilometrov zjazdoviek. Cena je potom oveľa nižšia ako v našich strediskách.

Napríklad legendárny Kitzbühel ponúka za 49 eur až 170 kilometrov zjazdoviek. Tri lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách ponúkajú za 31 eur "len" 24 kilometrov tratí. TMR poukazuje na to, že pri cenotvorbe vychádzali z rovnice, do ktorej vstupuje kvalita produktu, dopyt po ňom a ochota klientov zaň zaplatiť.