Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Tatry Mountain Resorts vstupuje na varšavskú aj pražskú burzu

Budova Pražskej burzy Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Vo Varšave sa s akciami firmy začne obchodovať v pondelok 15. októbra, v Prahe o týždeň neskôr.

Praha 29. septembra (TASR) - Slovenská spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) vstupuje na varšavskú aj pražskú burzu.

Uviedol to dnes český internetový portál motejlek.com s odvolaním sa predsedu dozornej rady a približne 10-% akcionára TMR Igora Rattaja, podľa ktorého vo Varšave sa s akciami firmy začne obchodovať v pondelok 15. októbra, v Prahe o týždeň neskôr.

O vstup na varšavskú burzu, ktorá je v strednej Európe najväčšia, sa spoločnosť TMR usilovala už dlhší čas. Dôvodom sú jej aktivity na poľskej strane Tatier. Kým na Slovenskú už kontroluje podstatnú časť tatranského turistického ruchu, v Poľsku jej snahy ovládnuť turistickú infraštruktúru viaznu na neochote samosprávy predať ju "neznámej" slovenskej skupine. Vstup na varšavskú burzu by mal ďalšie rokovania uľahčiť. Upísanie akcií na pražskej burze bolo závislé na tom, ako dopadne snaha TMR o prevádzkovanie lyžiarskych areálov v Krkonošiach.

S akciami TMR sa zatiaľ obchoduje len na bratislavskej burze. Trhová kapitalizácia spoločnosti sa v prepočte pohybuje okolo 7,3 miliardy korún (290,36 milióna eur). Tohtoročné tržby TMR by sa mali pohybovať okolo miliardy Kč a čistý zisk nad hranicou 200 miliónov Kč.

Zhruba 40 % TMR vlastnia ľudia a spoločnosti, ktoré patria do "rodiny" J&T, dodáva motejlek.com.