Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

TAVARES: Prevzatie európskej divízie GM neohrozí britské závody

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

PSA Group a General Motors (GM) minulý týždeň potvrdili, že rokujú o predaji európskej divízie GM, ktorú tvoria Opel a v Británii značka Vauxhall.

Londýn 24. februára (TASR) - Šéf francúzskej automobilky PSA Group Carlos Tavares odmietol obavy, že prípadné prevzatie európskej divízie spoločnosti General Motors (GM) firmou PSA by znamenalo ohrozenie britských závodov.

PSA Group a General Motors (GM) minulý týždeň potvrdili, že rokujú o predaji európskej divízie GM, ktorú tvoria Opel a v Británii značka Vauxhall. Tieto diskusie však vyvolali nervozitu v Nemecku aj Británii, či to nepovedie k strate pracovných miest. Šéf PSA Group preto postupne absolvuje stretnutia s politikmi aj odborármi s cieľom ubezpečiť ich o pokračovaní produkcie. V rámci GM Europe pracuje okolo 38.000 ľudí, z ktorých asi polovica v závodoch Opel v Nemecku. Zhruba 4500 ľudí pracuje v Británii.

Dnes sa Tavares stretol so šéfom najväčšej britskej odborovej organizácie Unite Lenom McCluskeym, ktorý rozhovory označil za "relatívne pozitívne". Ako dodal, Tavares ho ubezpečil, že napríklad v oblasti produkcie je PSA Group v prípade prevzatia značiek Opel/Vauxhall pripravená záväzky dodržať. Dodal však, že o niektorých otázkach bude potrebné ešte diskutovať.

V minulých dňoch Tavares rokoval s nemeckou stranou. Kancelárku Angelu Merkelovú ubezpečil, že Opel si aj po prípadnom prevzatí firmou PSA Group uchová svoju nezávislosť a meniť sa nebudú ani doterajšie garancie v oblasti zamestnanosti a investícií. V rámci kolektívnej zmluvy má okolo 19.000 zamestnancov firmy Opel v Nemecku garantované pracovné miesta do konca budúceho roka. Súčasný vlastník GM sa okrem toho zaviazal k investíciám do závodov až do konca roka 2020.