Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Taxikári v Budapešti hrozia celoštátnym štrajkom kvôli Uberu

Sídlo spoločnosti Uber v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Vyše 100 taxikárov začalo demonštrovať blokovaním jazdných pruhov v centre Budapešti od pondelňajšieho rána.

Budapešť 20. januára (TASR) - Celoštátnym štrajkom pohrozili dnes v Budapešti maďarskí taxikári, ktorí od pondelka (18.1.) na protest proti činnosti súkromnej platformovej spoločnosti Uber spomaľujú dopravu v centre hlavného mesta.

Podľa spravodajského servera Vs.hu jeden z organizátorov protestu Zsolt Gelencsér povedal, že ak do konca budúceho týždňa nedôjde k žiadnej dohode, zorganizujú celoštátny štrajk a dovtedy budú trvať blokády jazdných pruhov v hlavnom meste.

Gelencsér povedal, že požadujú rovnaké konkurenčné podmienky a dodržiavanie pravidiel. Chcú neodkladne, najneskôr do piatka (22.1.), rokovať s vládou a predstaviteľmi budapeštianskeho magistrátu.

Vyše 100 taxikárov začalo demonštrovať blokovaním jazdných pruhov v centre Budapešti od pondelňajšieho rána. V utorok (19.1.) sa do protestu zapojil zhruba polovičný počet taxikárov, ktorí blokovali jazdné pruhy v okolí Alžbetinho námestia. Polícia demonštráciu povolila do dnešnej polnoci.

Podľa spravodajského servera 24.hu dnes protestovalo na križovatke ciest Bajcsy-Zsilinszkyho a Andrássyho 25 vozidiel taxislužby.

Na Facebooku organizátori protestu žiadali zrušiť "protiprávny stav a zakázať činnosť ilegálnych prepravcov osôb, akým je aj Uber". V prípade Uber požadujú vyriešiť okamžité vypnutie jej aplikácie.