Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ťažobná spoločnosť ohlásila vrty na severovýchode SR, ľudia protestujú

Pochod proti prieskumu uhľovodíkov na východe Slovenska spoločnosťou Alpine Oil and Gas, ktorý sa konal v Prešove 12. januára 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prieskumné vrty sa realizujú bezpečne, s ohľadom na životné prostredie, tvrdí prezident spoločnosti AOG Michael P. Lewis.

Prešov 12. januára (TASR) – Ťažobná spoločnosť Alpine Oil and Gas, s. r. o. (AOG), plánuje investovať v tomto roku približne 4,5 milióna eur do prieskumných vrtov, ktoré bude realizovať na severovýchode Slovenska. Cieľom vrtov v katastrálnom území obcí Krivá Oľka (okres Medzilaborce), Smilno (Bardejov) a Ruská Poruba (Humenné) je overiť prítomnosť a naftový potenciál prírodných ložísk ropy alebo zemného plynu. Pôjde o tri vrty do hĺbky 1200 až 1500 metrov, v každom z troch prieskumných území bude jeden. Presný dátum prvého vrtu neoznámili. Proti ich činnosti dnes v Prešove protestovali obyvatelia dotknutých obcí a environmentálni aktivisti. Prejavili obavy zo znečistenia vôd.

Ako zdôraznil na tlačovej konferencii prezident spoločnosti AOG Michael P. Lewis, nejde o novú činnosť. Prieskum na prítomnosť ropy a zemného plynu v regióne severovýchodného Slovenska realizujú už od roku 2006, pričom doň investovali asi 18 miliónov eur. Doterajší prieskum robili iba povrchovo. Spoločnosť AOG uskutočňuje prieskum spoločne s partnermi, rumunskou štátnou spoločnosťou Romgaz a britskou spoločnosťou JKX. Od roku 2014 vlastní AOG spoločnosť Discovery Polska s americkými vlastníkmi. Práve na základe získaných výsledkov pripravili finálnu fázu – prieskumné vrty, ktoré majú overiť prítomnosť ložísk.

Lewis sa vyjadril, že prieskumné vrty realizujú bezpečne, s ohľadom na životné prostredie. Takýto prieskum je na Slovensku prísne regulovaný domácimi a európskymi nariadeniami. Okrem toho všetky činnosti kontroluje Banský úrad a Ministerstvo životného prostredia SR.



„Naša spoločnosť má rozsiahle skúsenosti v realizácii prieskumných a ťažobných činností v najvyššej kvalite v mnohých krajinách po celom svete, napríklad v Poľsku, Maďarsku, Kolumbii a Austrálii,“ povedal výkonný riaditeľ a hlavný inžinier AOG L. Ron Crow.

Doterajšie prieskumné práce sa vykonávali iba na povrchu. Išlo o geofyzikálny prieskum, v rámci ktorého sa robili seizmické, gravimetrické a magnetotelurické merania na získanie informácií o horninách, bez nutnosti vŕtania. Na finálne dokončenie prieskumu a na overenie geologického modelu je potrebné urobiť ešte vrty. Podľa Crowa ide o podobné vrty, aké sa vykonávajú aj na termálne alebo geotermálne vody. Podľa jeho slov ide o veľmi bezpečnú technológiu. “Vždy dbáme o to, aby sme maximálne ochránili podzemné vody, ich kontaminácia nehrozí,“ vyhlásil.

V období rokov 2008 - 2011 realizovala spoločnosť AOG rozsiahle seizmické aj letecké meranie na území dlhom asi 700 kilometrov. Teraz sledované územie zmenšili na jednu tretinu a nie sú v konflikte s chránenou krajinnou oblasťou, povedal Lewis. „Prvý vrt urobíme pravdepodobne v Smilne, ktorý bude do hĺbky 1200 metrov a očakávame, že tam nájdeme ložisko zemného plynu. Dúfame, že to ložisko bude skutočne produktívne. Ďalšie vrty budú realizované v Ruskej Porube a Krivej Oľke, do hĺbky 1200 - 1500 metrov a tu očakávame, že nájdeme ložisko ropy,“ uviedol Lewis.

Podľa jeho slov v tomto štádiu sa ešte nedajú zverejniť odhady budúcich ziskov. Ale obce s prieskumným územím dostávajú už vo fáze prieskumu platby, ktoré idú priamo do rozpočtu samospráv. Doteraz spoločnosť AOG zaplatila na poplatkoch celkom vyše 4,6 milióna eur, z čoho obec Smilno prijala 17.803 eur, obec Ruská Poruba 15.316 eur a obec Krivá Oľka 39.992 eur. V prípade, že by sa na prieskumných územiach začalo ťažiť, dostanú obce časť výnosov z predaja ropy, zemného plynu a tiež z poplatkov z dobývacieho priestoru. V prípade, že budú vrty úspešné, osoh budú mať obce i štát.

Dotknuté obce a aktivisti čakali zástupcov ťažobnej spoločnosti na ulici s transparentmi, kde hlásali, že chcú vodu, a nie ropu. Starosta Ruskej Poruby Demeter Ferko uviedol, že ich obecné zastupiteľstvo prijalo uznesenie, v ktorom vyjadrili nesúhlas s prieskumom. Ľudia podpísali aj petíciu proti tejto činnosti. „Inú zákonnú možnosť nemáme. Nie sme účastníkom tohto konania. Od nás žiadne povolenie nežiadali a my sme im ani žiadne povolenie nevydali,“ povedal starosta. Potvrdil, že potrebné povolenia od štátnych orgánov majú. Chýba im len súhlas od domáceho urbariátu. Starosta však uviedol, že obec žiadne peniaze od ťažobnej spoločnosti nedostala.

Predseda dozornej rady urbariátu Ruská Poruba Ladislav Andrejco, ktorý je aj členom petičného výboru, povedal, že ich obavy sa týkajú hlavne znečistenia vôd. „Obávame sa znečistenia vody ropnými látkami a hlavne šesťmocným chrómom, ktorý spôsobuje rakovinu. Ďalej sa obávame straty vody a zosuvov pôdy. Tieto riziká sú veľmi reálne, opierame sa o štúdie odborníkov z oblasti geológie,“ uviedol Andrejco, ktorý žije v Humennom, ale je vlastníkom pozemkov v Ruskej Porube. Podľa jeho slov všetko sa doteraz dialo poza ich chrbát, bežní obyvatelia o prieskume nevedeli.

Obce sa bránia skúšobným vrtom, po ktorých by sa mala začať ťažba. Podľa jeho tvrdenia pri Ruskej Porube by malo byť päť až desať vrtných veží, prečerpávacia stanica, odkaliská ropných látok a ťažké automobily by mali voziť ropu do poľskej rafinérie. Napísali aj otvorený list predsedovi vlády a prezidentovi, odpoveď však nedostali. Podali tiež trestné oznámenia na ropnú spoločnosť a ich právneho zástupcu. Prípad je v štádiu vyšetrovania.