Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Verejných telefónnych automatov bude menej

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovak Telekom sa rozhodol znížiť počet automatov.

Bratislava 5. marca (TASR) - Na konci roka 2012 bolo na Slovensku v prevádzke 3129 verejných telefónnych automatov. Z množstva automatov nebol počas celého minulého roka realizovaný ani jeden telefónny hovor. Priemerný výnos na jeden prístroj je približne 2 eurá mesačne, čo zďaleka nepokrýva náklady na údržbu a pomerne časté opravy pri ich poškodení.

Preto sa Slovak Telekom rozhodol znižovať počet verejných telefónnych automatov. Po redukcii, ktorá sa začína tento mesiac, by ich malo byť približne 200.

Zachované budú automaty, ktoré sú aspoň priemerne využívané, ďalej v lokalitách s obmedzeným prístupom užívateľov k verejnej telefónnej službe a zároveň väčšina z tých, ktoré sú umiestnené v exponovaných lokalitách (napr. nemocnice, ústavy na výkon trestu odňatia slobody alebo utečenecké tábory).

Povinnosť Slovak Telekomu prevádzkovať verejné telefónne automaty bola zrušená rozhodnutím Telekomunikačného úradu SR v auguste 2012. K zmene došlo najmä z dôvodu celoplošného nárastu využitia služieb mobilných telefónov a sietí, ktoré dlhodobo vytláčali telefónne automaty do pozície doplnkovej a čoraz menej využívanej služby. Rozšírenie alebo tzv. penetrácia mobilných služieb na Slovensku presiahla hodnotu 117 %, čomu sa prispôsobilo i správanie zákazníkov.

TASR o tom informoval Slovak Telekom.