Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Telekom a Fraunhoferov inštitút ponúkajú laické šifrovanie emailov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Používatelia budú niekoľkými klikmi schopní posielať a prijímať zašifrované emaily.

Berlín 29. júna (TASR) - Deutsche Telekom a Fraunhoferov inštitút ešte vlani v novembri spustili iniciatívu, ktorá aj laikom výrazne uľahčí šifrovanie emailovej komunikácie. Partneri dnes pod názvom Ľudové šifrovanie predstavili riešenie, ktoré aj technickým laikom umožní pomocou bezplatného softvéru v niekoľkých krokoch zašifrovať emaily. Prvá verzia je určená pre počítače s operačným systémom Windows, verzie pre systémy macOS, iPOS, Android a Linux prídu neskôr. Informovala o tom agentúra DPA.

Používatelia budú niekoľkými klikmi schopní posielať a prijímať zašifrované emaily. Platforma zabezpečuje aj overovanie použitých kľúčov a ponúka službu, ktorá bude vyhľadávať verejné kľúče komunikačných partnerov. Softvér automaticky preberá všetky kroky šifrovania koncových používateľov. Fraunhoferov inštitút zodpovedá za vývoj aplikácie, Telekom zas poskytne potrebnú infraštruktúru.

"S Ľudovým šifrovaním môžu občania zlepšiť svoju digitálnu suverenitu a účinne sa chrániť pred neželaným sledovaním," povedal Michael Waidner, vedúci projektu vo Fraunhoferovom inštitúte. Aplikácia má podporiť program spolkovej vlády a splniť ciele Charty na posilnenie dôveryhodnosti komunikácií, ktorú v novembri minulého roka podpísal minister vnútra Thomas de Maiziere a zástupcovia ekonomiky.

Softvér spočiatku podporuje mailové programy Outlook a Thunderbird pracujúce v operačnom systéme Windows, ako aj internetové prehliadače Internet Explorer, Chrome a Firefox. Softvér po inštalácii vygeneruje v počítači kryptografické kľúče a konfiguruje mailové programy a ostatné aplikácie, napríklad prehľadávače. Obidve inštitúcie zdôraznili, že tieto súkromné kľúče má k dispozícii výlučne používateľ a dokáže ich používať aj neskúsený laik.

Overenie sa spočiatku bude vykonávať prostredníctvom registrácie v Telekome alebo pomocou elektronického osobného dokladu. V budúcnosti budú mať záujemcovia možnosť využívať obchod Telekomu s pomocou elektronického dokladu. Experti sa budú môcť prostredníctvom troch zdrojových kódov kedykoľvek presvedčiť, že v softvéri neexistujú žiadne tzv. zadné dvierka.

Konkurenčná spoločnosť 1&1, ktorá taktiež ponúka zjednodušené šifrovanie, iniciatívu privítala. Podľa nej je nevyhnutná spolupráca všetkých operátorov, aby sa v Nemecku uchytilo šifrovanie komunikácie. Firma ponúka jednoduché šifrovania v službách Web.de a GMX a medzičasom si šifrovanie zaregistrovalo pol milióna používateľov.