Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Telekomunikačný úrad znížil ceny za prepojenie do mobilných sietí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výška maximálnej ceny je určená na základe aritmetického priemeru z priemerných cien za službu ukončenia volania v štátoch EÚ.

Bratislava 31. mája (TASR) - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR rozhodol v stredu (30.5.) o znížení tzv. prepojovacích poplatkov, ktoré si navzájom účtujú mobilní operátori.

Všetkým trom operátorom pôsobiacim na Slovensku tak na obdobie od 1. júla 2012 do 31. mája 2013 uložil povinnosť účtovať maximálnu cenu za ukončenie volania vo verejnej mobilnej telefónnej sieti vo výške 0,0318 eura za minútu.

Ako ďalej informoval hovorca úradu Roman Vavro, rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Do 1. júla tohto roka sú mobilní operátori povinní naďalej účtovať maximálnu cenu vo výške 0,0551 eura za minútu.

TÚ SR pôvodne plánoval navrhnúť maximálnu cenu za prepojenie vo výške 0,0367 eura za minútu. Pri jej výpočte vychádzal z priemerných prepojovacích poplatkov k júlu 2011.

"Na základe výsledkov nadnárodných konzultácií TÚ SR pri rozhodovaní napokon vychádzal z aktualizovaných údajov k decembru 2011, čím maximálna výška prepojovacieho poplatku klesla na 0,0318 eura za minútu," priblížil Vavro. Zároveň pripomenul, že od roku 2009 úrad znížil ceny už trikrát a v súčasnosti sú tak o približne 45 % nižšie oproti neregulovaným cenám z roku 2009.

"TÚ SR regulovaním maximálnej výšky prepojovacích poplatkov vytvára podmienky pre zvyšovanie konkurencie medzi operátormi, znižovanie cien a rozširovanie ponuky pre užívateľov služieb. Regulácia prepojovacích poplatkov a povinnosť prenositeľnosti čísla sú účinné nástroje pre podporu rozvoja konkurencie a znižovanie cien pre užívateľov telefónnej služby," vysvetlil Vavro.

Výška maximálnej ceny je určená na základe aritmetického priemeru z priemerných cien za službu ukončenia volania v štátoch Európskej únie (EÚ), ktoré uplatňujú metodiky kalkulácie cien založené na nákladoch, v ktorých je zohľadnená otázka efektívnosti (LRIC). TÚ SR takto určuje maximálnu cenu prepojovacích poplatkov každoročne.