Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

J.RICHTER: Vláda pomohla nielen seniorom, ale aj mladým rodinám

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vláda sa rozhodla zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa ako aj materskú dávku.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Súčasná vláda pomohla nielen seniorom, ale aj mladým rodinám. Presvedčený je o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zhodnotil, že kabinet Roberta Fica zvýšil materskú aj príspevok na starostlivosť o dieťa, taktiež sa zameral aj na rozšírenie kapacít škôlok.

"Prijali sa viaceré opatrenia, ktoré oslovovali sociálne zraniteľnejšie skupiny a celkom prirodzene v konkrétnom období prišiel rad aj na mladé rodiny. Ja si uvedomujem, že postavenie viacerých mladých rodín nie je jednoduché, preto je nevyhnutné opatrenia realizovať aj týmto smerom. Napríklad, keď zavádzame zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny, bezprostredne sa to dotýka všetkých ľudí, vrátane mladých rodín," skonštatoval Richter.

Doplnil, že jeho osobnou ambíciou bolo dať prácu tým ľuďom, ktorí o ňu mali záujem a takýmto spôsobom pomôcť mladým rodinám. "To sa v značnej miere podarilo, lebo 130.000 nových pracovných miest a veľké zníženie počtu nezamestnaných mladých ľudí je svedectvom toho, že sme sa zamerali na tieto kategórie," tvrdí Richter.

Skonštatoval, že vláda si vytýčila jasný cieľ, ktorým bola konsolidácia verejných financií a následne prijatie opatrení z dvoch sociálnych balíkov.

Vláda sa rozhodla zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa ako aj materskú dávku. Richter odmieta kritiku, najmä zo strany opozície, že s tými opatreniami prišla vláda až pred parlamentnými voľbami. "Je to vyústenie systematického postupu vlády po konsolidácii hľadať riešenia a mať záujem pomôcť. Nemá to nič spoločné s voľbami," skonštatoval Richter.

Snahou vlády je rozšíriť aj kapacity materských škôlok. "Na Slovensku je situácia, že nie všetci môžu byť uspokojení v predškolských zariadeniach cez obecné škôlky. Je ich nedostatok. Je tu istá koncepcia, ktorá hovorí, že asi v roku 2021 by kapacity mali byť zabezpečené prostredníctvom obecných škôlok. Ale dovtedy je treba pomôcť mladým rodinám, ktorým sa deti nie ich vinou nedostanú do obecnej škôlky," podotkol minister práce.

Avizoval, že do budúcnosti by sa mala materská ešte zvyšovať. "Po tom, čo sme o 5 % zvýšili materský príspevok a dosiahli sme 91,2 % bývalého čistého príjmu ženy predtým, než odišla na materskú dovolenku, tvrdím, že ak budeme mať priestor a zodpovednosť, mám záujem o ďalších 5 % zvýšiť materskú, aby sme v plnej miere nahradili stratu príjmu matky," doplnil Richter.

Zvyšovať by sa mali aj ďalšie príspevky. "Pre viaceré rodiny bude veľmi dobré opatrenie aj zvýšenie príspevku, o ktorom uvažujeme, a to na starostlivosť o opateru detí hlavne v tých rodinách, kde sú zdravotne postihnuté deti, aby sme sa dostali takmer do výšky minimálnej mzdy pri náhrade straty zamestnania a príjmu matky alebo rodiča, ktorý sa o takéto dieťa stará," avizoval Richter s tým, že príspevkov a dávok je viac ako 120. "Nie je možné naraz riešiť všetko, preto bolo nevyhnutné si nastaviť isté priority a podľa nich aj postupujeme," podotkol Richter.

Zároveň uviedol, že napríklad Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) žiadala, aby sa znížil počet týždňov, počas ktorých ženy poberajú materskú. "Tvrdo to odmietam, nevidím dôvod. Bolo by veľmi zlé, aby sa unifikovala takáto právna norma a rovnako pristupovalo v Nemecku, vo Francúzsku, na Slovensku. Máme svoje vlastné špecifiká a podmienky," dodal Richter.