Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Témou 44. ročníka Hygiena Alimentorum sú trendy predaja mäsa

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Súčasťou konferencie bude aj 10. ročník súťaže o najlepší potravinársky výrobok. Témou sú najlepšie spišské párky a prihlásilo sa osem ich výrobcov.

Štrbské Pleso 16. mája (TASR) - Hlavnou témou 44. ročníka konferencie Hygiena Alimentorum, ktorá sa tento týždeň koná na Štrbskom Plese, sú aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja mäsa a mäsových výrobkov. Garant konferencie Slavomír Marcinčák, vedúci Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLaF) v Košiciach, uviedol, že na podujatí odprezentujú svoje poznatky aj odborníci z veterinárskych a poľnohospodárskych univerzít z Poľska, Českej republiky, Chorvátska a Talianska. Predstavia sa tiež zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, spracovatelia a výrobcovia mäsa i zástupcovia obchodu.

"Súčasťou konferencie bude aj 10. ročník súťaže o najlepší potravinársky výrobok. Témou sú najlepšie spišské párky a prihlásilo sa osem ich výrobcov," uviedol Marcinčák. Účastníci sa okrem iného oboznámia s výsledkami úradných kontrol potravín na Slovensku, novými trendami predaja mäsa a mäsových výrobkov u nás a v zahraničí, ale aj s aktuálnou situáciou v odvetví spracovania mäsa a jeho konkurencieschopnosti. Ďalšími témami podujatia je reformulácia mäsových výrobkov, zdravotný a environmentálny faktor spotreby mäsa či úlohy odboru bezpečnosti potravín a výživy na rezorte pôdohospodárstva vo vzťahu k stratégii Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín do roku 2027. "Medzi ďalšími témami je aj európsky systém zaistenia bezpečnosti mäsa založený na riziku," dodal garant konferencie.

Podujatie organizuje univerzita pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci s Národným kontaktným bodom pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Slovenským zväzom spracovateľov mäsa a Slovenskou spoločnosťou pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri Slovenskej akadémii vied. Program konferencie vyvrcholí v piatok 17. mája.