Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Témou dnešného rokovania ministrov v Bruseli sú roamingové poplatky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministri sa budú venovať návrhu na reguláciu veľkoobchodných roamingových trhov.

Brusel 2. decembra (TASR) – O regulácii roamingu s cieľom oslobodiť ho od poplatkov dnes budú hovoriť ministri členských štátov Európskej únie (EÚ) zodpovední za telekomunikácie. Predsedá im slovenský minister dopravy Árpád Érsek.

Ministri sa budú venovať návrhu na reguláciu veľkoobchodných roamingových trhov. Okrem poplatkov účtovaných používateľom chcú znížiť aj poplatky, ktoré si účtovali operátori medzi sebou. Tým chcú zabezpečiť, aby výpadok príjmov z roamingu operátori nepremietli do zdraženia ostatných služieb poskytovaných zákazníkom.

Hoci Európska komisia oproti pôvodnému návrhu zrušila obmedzenia na používanie bezplatného roamingu, stanovila prípady, ktoré považuje za zneužívanie systému. Týkať by sa to malo prípadov, keď bude používateľ SIM kartu používať vo svojom domovskom štáte minimálne oproti roamingovému využitiu, alebo bude SIM karta využívaná zriedka a výhradne v zahraničí, alebo ak bude používateľ počas aktivovaného roamingového programu striedať viacero SIM kariet.

Ďalšími témami dnešného zasadnutia ministrov bude voľný tok údajov v telekomunikáciách a transparentných cenách cezhraničného doručovania balíkov. Cieľom tohto návrhu je znížiť ceny a zlepšiť hospodársku súťaž na trhu.