Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu dopytu po rope v Indii stúpa a čoskoro predbehne Čínu

Foto: TASR/AP

Naproti tomu v Číne sa tempo rastu dopytu po rope vlani spomalilo.

Londýn 14. marca (TASR) - India postupne nahrádza Čínu a stáva sa svetovou jednotkou, čo sa týka najrýchlejšieho tempa rastu dopytu po rope. Indická ekonomika totiž expanduje oveľa rýchlejšie ako iné veľké ekonomiky a rozširujúca sa stredná trieda má viac peňazí na utrácanie, konštatuje agentúra Bloomberg.

Dopyt po rope v Indii vlani stúpal o 300.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je dvojnásobne viac ako v predchádzajúcej dekáde, uvádza vo svojej najnovšej správe Oxfordský inštitút pre energetické štúdie.

Naproti tomu v Číne sa tempo rastu dopytu po rope vlani spomalilo na 300.000 barelov/deň z priemerných 500.000 barelov denne za 10 rokov do konca roka 2013. Dôvodom je transformácia čínskej ekonomiky a jej prechod na hospodárstvo, ktorého motorom už nebude ťažký priemysel, ale domáca spotreba.

Práve veľký dopyt po rope v Číne v predchádzajúcich rokoch prudkého hospodárskeho rastu pomohol vytlačiť cenu komodity nad 100 USD (90,17 eura) za barel. A naopak, spomalenie čínskej ekonomiky a nárast ťažby ropy z nekonvenčných zdrojov v USA viedli k strmému poklesu cien čierneho zlata pod hranicu 30 USD/barel začiatkom tohto roka.

Nízke ceny komodity však tvrdo zasiahli krajiny, ktorých ekonomiky sú závislé od príjmov z ropy. Vývoj dopytu v Indii je tak pre nich "novým lúčom nádeje". Dúfajú, že India by sa pre nich mohla z hľadiska zvyšovania spotreby ropy stať Čínou 90. rokov minulého storočia.

Úmerne s rastom životnej úrovne v Indii jej obyvatelia kupujú viac áut a vláda sa snaží zvýšiť podiel priemyselnej výroby na výkone ekonomiky, ktorej motorom boli tradične služby. Spotreba nafty v Indii sa za prvých 10 mesiacov súčasného finančného roka 2015/16, ktorý sa končí 31. marca, zvýšila medziročne o 6,4 % a spotreba benzínu stúpla až o 14 %.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) odhaduje, že spotreba ropy v Indii dosiahne tento rok 4,2 milióna barelov denne, takže India predbehne Japonsko so spotrebou na úrovni 4,1 milióna barelov/deň.

Viacerí analytici sa domnievajú, že India onedlho predbehne aj Čínu a stane sa "centrom rastu svetového dopytu po rope". Na ilustráciu, v rokoch 2000 až 2005 sa spotreba ropy v Číne zvyšovala v priemere o 7,75 % ročne. Ak dopyt po komodite v Indii dosiahne takéto tempo rastu, pomôže to výrazne zvýšiť globálnu spotrebu ropy aj objem jej prepravy.

Experti predpovedajú, že indická ekonomika za rok do 31. marca 2016 vzrastie o 7,6 %, zatiaľ čo výkon čínskej ekonomiky v roku 2015 stúpol o 6,9 %, najmenej za 25 rokov.

A predaj vozidiel v Indii sa vo februári zvýšil medziročne o 11,8 %.

Indická vláda odhaduje, že dopyt po rope v krajine vo finančnom roku 2015/16 stúpne o 7 %.

Odložili plánované rokovania o zmrazení ťažby

Poprední svetoví producenti ropy z členských aj nečlenských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pravdepodobne odložia plánované stretnutie o zmrazení ťažby na apríl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje z ropného kartelu.

Predstavitelia najväčších producentských štátov sa mali pôvodne zísť 20. marca v Moskve na rokovaniach o zmrazení ťažby čierneho zlata, aby tak podporili rast jeho cien. Ale Irán cez víkend naznačil, že sa k nim nepridá. Iránsky minister ropného priemyslu Bijan Namdar Zanganeh vyhlásil, že Teherán sa zapojí do diskusie o zmrazení ťažby až po tom, keď jeho produkcia dosiahne 4 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Podľa zdrojov z OPEC sa preto moskovské rokovania odkladajú a pravdepodobne sa uskutočnia v polovici apríla v katarskom Doha.

Rusko, Saudská Arábia a Katar v snahe stabilizovať ceny ropy, ktoré boli začiatkom tohto roka o zhruba 70 % nižšie ako v júni 2014, sa dohodli, že zmrazia svoju produkciu na januárovej úrovni, ak tak urobia aj ostatní svetoví producenti.

Rusko podľa predbežných údajov vo februári skutočne ponechalo ťažbu ropy na januárovej úrovni 10,88 milióna barelov denne, čo je však takmer 30-ročné maximum.