Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu inflácie v Maďarsku v apríli prekvapujúco zrýchlilo

Foto: TASR/AP

Z najnovších údajov štatistického úradu vyplýva, že spotrebiteľské ceny v krajine sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 5,7 %, čo je viac ako v marci, keď stúpli o 5,5 %.

Budapešť 11. mája (TASR) - Tempo rastu inflácie v Maďarsku v apríli prekvapujúci zrýchlilo, čo je v rozpore s odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že sa naopak spomalí.

Z najnovších údajov štatistického úradu vyplýva, že spotrebiteľské ceny v krajine sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 5,7 %, čo je viac ako v marci, keď stúpli o 5,5 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom očakávali, že ceny tovarov a služieb vzrastú v apríli o 5,4 % oproti rovnakému mesiacu 2011.

Podľa štatistík ceny potravín v susednej krajine sa v apríli 2012 zvýšili medziročne o 4,2 %, zatiaľ čo oblečenie a obuv zdraželi o 2 % a najväčší nárast zaznamenali v sledovanom mesiac ceny energií, a to medziročne o 7 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa aprílové spotrebiteľské ceny v Maďarsku zvýšili o 0,8 % rovnako ako v marci, zatiaľ čo analytici odhadovali, že stúpnu o 0,5 %.

Jadrová inflácia, teda rast cien s vylúčením nestálych cien energií a potravín, v apríli vzrástla medziročne o 5,1 % a medzimesačne o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Maďarska v apríli zvýšil medziročne o 5,6 % a medzimesačne o 0,8 %.