Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa spomalí, burza dnes stagnovala

Foto: TASR/Michal Svítok

Negatívny vplyv na nemecké burzy malo aj zneistenie ohľadom ďalšieho smerovania menovej politiky v USA.

Berlín 21. marca (TASR) - Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalí, tvrdí nemecká centrálna banka. Dôvodom je stagnácia priemyselných objednávok a zhoršenie očakávaní firiem. Expanzia v prvých troch mesiacoch 2016 bude zrejme rovnaká, alebo dokonca o niečo vyššia ako v druhej polovici vlaňajška, uviedla Bundesbank. Informovala o tom agentúra RTTNews.

"Ekonómovia banky očakávajú, že rast v 1. kvartáli 2016 bude prinajmenšom rovnako silný alebo ešte o málo silnejší v porovnaní so solídnym tempom rastu v druhej polovici 2015," uviedla Bundesbank.

Najväčšia ekonomika eurozóny vzrástla v 3. aj 4. kvartáli 2015 vždy o 0,3 %.

Experti centrálnej banky poukázali na stagnáciu nových objednávok a ďalšie zhoršenie podnikateľskej dôvery, ako ukázal index Ifo, čo zrejme bude mať za následok spomalenie rastu v 2. štvrťroku 2016.

Spotrebiteľská aktivita je živá a dynamika priemyslu a stavebníctva dostala v januári výrazné stimuly. Sčasti sú podľa Bundesbank za tým priaznivé jednorazové vplyvy. Export však nepridal žiadne dodatočné stimuly, upozornila banka. Dodala, že spotrebiteľská dôvera je naďalej vysoká.

Nemecká burza dnes prakticky stagnovala, index Dax klesol o 0,02 %

Zneistenie ohľadom ďalšieho smerovania menovej politiky v USA malo negatívny vplyv na nemecké burzy. Informovala o tom agentúra DPA.

Kľúčový nemecký index Dax sa opäť dočasne dostal cez psychologicky dôležitú hranicu 10.000 bodov. Neskôr však zmazal svoje zisky a dnešné obchodovanie uzavrel so stratou 0,02 % na úrovni 9948,64 bodu. Dax má za sebou päť týždňov rastu. V prebiehajúcom skrátenom týždni pred Veľkou nocou počítajú mnohí burziáni len so slabým obchodovaním.

Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké nemecké firmy, dnes vzrástol o 0,05 % na 20.109,97 bodu. Technologický index TecDax stratil 0,99 % a uzavrel na úrovni 1594,79 bodu.