Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu priemyselnej aktivity v USA sa vo februári zrýchlilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom bol pokles nových prípadov ochorenia COVID-19.

Washington 1. marca (TASR) - Tempo rastu priemyselnej aktivity v Spojených štátoch sa minulý mesiac opäť zrýchlilo. Hlavným dôvodom bol pokles nových prípadov ochorenia COVID-19.

Index aktivity v priemysle inštitútu ISM vo februári stúpol na 58,6 bodu z 57,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Index sa pohybuje nad 50-bodovou úrovňou, ktorá oddeľuje pokles od expanzie. Ekonómovia počítali so zvýšením len na 58 bodov. V januári index padol na najnižšiu úroveň od novembra 2020.

Perspektívny index nových objednávok minulý mesiac vyskočil na 61,7 bodu z 57,9 bodu v januári, keď sa dostal najnižšie od júna 2020. Index zamestnanosti však klesol na 52,9 bodu z 10-mesačného maxima 54,5 bodu. Index nevybavených objednávok vzrástol na 65 bodov z 56,4 bodu.

Index cien vstupov sa síce znížil na 75,6 bodu zo 76,1 bodu, ale stále signalizuje vysoké inflačné tlaky. Tempo rastu cien by sa mohlo zrýchliť v nasledujúcich mesiacoch z dôvodu ruského útoku na Ukrajinu. Tvrdé západné sankcie proti Moskve narušili ruský export komodít, čo spôsobilo zvýšenie ich cien.