Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu ziskov čínskych priemyselných podnikov sa spomalilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomedzi 41 skúmaných odvetví čínskeho priemyslu 34 z nich zaznamenalo v sledovanom období nárast zisku.

Peking 28. októbra (TASR) - Tempo rastu ziskov najväčších čínskych priemyselných spoločností za prvých deväť mesiacov roka sa mierne spomalilo. To môže byť jeden zo signálov negatívneho vplyvu amerických ciel na export čínskych podnikov.

Podľa údajov Národného štatistického úradu (NBS) v Pekingu sa zisky priemyselných podnikov v Číne v období január - september 2018 zvýšili medziročne o 14,7 % na 4,9 bilióna jüanov (621,82 miliardy eur). Tempo ich rastu však bolo o niečo pomalšie ako za osem mesiacov do konca augusta 2018, keď dosiahlo 16,2 %.

NBS ďalej uviedol, že kombinované zisky veľkých čínskych priemyselných podnikov s ročným príjmom nad 20 miliónov CNY za prvých deväť mesiacov roka stúpli o 4,1 % na 545,5 miliardy CNY.

Ďalej zisky priemyselných spoločností vo vlastníctve štátu vzrástli o 23,3 % a zisky súkromného sektora sa zvýšili o 9,3 %.

Spomedzi 41 skúmaných odvetví čínskeho priemyslu 34 z nich zaznamenalo v sledovanom období nárast zisku. Pokles zisku zaznamenali najmä firmy v oblasti automobilového priemyslu a producenti neželezných kovov, ako je napríklad hliník, v dôsledku zvýšenia ciel v USA.

(1 EUR = 7,8801 CNY)