Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tender na sofijské letisko vyhralo konzorcium vedené Munich Airport

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ponuky predložilo celkovo 5 záujemcov.

Sofia 17. júla (TASR) - Konzorcium na čele s prevádzkovateľom mníchovského letiska Munich Airport zvíťazilo v tendri na 35-ročnú prevádzku letiska v Sofii, oznámil v stredu bulharský minister dopravy Rosen Željazkov. Súčasťou konzorcia je aj parížsky investičný fond zameraný na infraštruktúru Meridiam.

Željazkov uviedol, že komisia, ktorá rozhodovala o ponukách v tendri, vybrala konzorcium zložené zo spoločností Munich Airport a Meridiam. Základom ich ponuky je koncesionársky poplatok vo výške 32 % z celkových tržieb alebo minimálne 24,5 milióna eur ročne s platbou vopred vo výške 281 miliónov eur a celkovými investíciami vo výše 608 miliónov eur. Nový prevádzkovateľ plánuje vybudovať nový terminál v priebehu najbližších 10 rokov a do roku 2050 zvýšiť počet vybavených cestujúcich na 23 miliónov.

Kontrakt s víťazom tendra by sa mal podpísať v priebehu 15 dní, povedal Željazkov. Ponuky predložilo celkovo 5 záujemcov, medzi ktorými okrem víťazného konzorcia boli aj francúzsky prevádzkovateľ letísk Aeroports de Paris, nemecký Fraport či britská Manchester Airports Group v spolupráci s čínskou stavebnou firmou BCEG.

Podľa oficiálnych čísel sofijské letisko vlani vybavilo 7 miliónov cestujúcich a odbavilo 22.000 ton leteckého nákladu. Z jediného sofijského letiska aktuálne lieta 35 aerolínií.