Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Teradata obviňuje SAP z krádeže duševného vlastníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teradata podal žalobu na kalifornskom súde, v ktorej žiada súdny zákaz a finančné odškodnenie.

Frankfurt nad Mohanom 21. júna (TASR) - Nemeckému softvérovému koncernu SAP hrozia v USA problémy. Spoločnosť Teradata ho totiž obvinila z toho, že celé desaťročia kradol duševné vlastníctvo a s pomocou softvérovej databanky Hana zneužíval svoje trhové postavenie. Teradata podal žalobu na kalifornskom súde, v ktorej žiada súdny zákaz a finančné odškodnenie.

Hovorca SAP uviedol, že žaloba ich prekvapila a v súčasnosti dôkladne preverujú celý prípad. Podľa neho však otvorené súdne procesy zásadne nekomentujú.

Súdny spor s Teradata nie je ničím novým. Už v roku 2015 sa v médiách objavili obvinenia, že SAP pri vývoji svojho kľúčového softvéru Hana protiprávne použil časť iných databánk, napríklad od amerických konkurentov Oracle a Teradata.

Spoluzakladateľ a šéf dozornej rady SAP Hasso Plattner vtedy obvinenia odmietol. Podľa neho Hana je založená na databanke menom Hyrise, ktorú vyvinul Plattnerov softvérový inštitút HPI. Samotný Hyrise je zas tzv. open source produkt, čiže softvér, ktorý môže ktokoľvek bezplatne použiť.